Vuurwerkverbod de beste oplossing?

Hannah Goedknegt 8 nov 2020

”Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee.”

Dit bijzondere jaar draait helemaal om het coronavirus. Heel veel dingen komen dit jaar daardoor te vervallen, zoals vakanties, sportwedstrijden, lekker uit eten, theater- of bioscoopbezoek en alle leuke feestjes. Het is de meest ernstige crisis sinds de Tweede wereldoorlog! Is het dan nodig om naast al deze verplichtingen ook het vuurwerk af te schaffen? Er blijft niks meer over van onze wereld, onze vrijheid en het plezier in het leven. 

Lichtpuntje in donkere tijd

Laat het siervuurwerk in ieder geval niet verboden worden! Laat mensen een goede jaarwisseling hebben in deze zware periode waarin al niets meer mag en kan. Mensen die in de zorg in het ziekenhuis werken hebben het nu heel zwaar en ik heb daar alle respect voor. Corona is een probleem van iedereen en niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Om te zorgen dat we deze periode goed doorkomen, is er ook ontspanning nodig. Het vieren van Oud en Nieuw met siervuurwerk geeft iets moois om naar uit te kijken en letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje in deze donkere tijd!

Wanneer we alleen siervuurwerk mogen afsteken zal er ook weinig overlast zijn. Minder ongelukken, dus geen extra belasting in de ziekenhuizen. Als het siervuurwerk niet wordt verboden zullen mensen ook geen vuurwerk in Duitsland of België gaan kopen. Zo voorkomen we dat er illegale verkopen plaatsvinden. Voor iedereen een feest in deze donkere crisistijd. Ook oudere mensen vinden het prachtig om vanuit hun kamer het mooie vuurwerk te zien. 

Is dat wat we willen?

Het is alsof deze decemberperiode, waar vooral sfeer en gezellig samen zijn centraal staan, voor heel wat mensen pijnlijk en scherp aanvoelen. Wie alleen is en eenzaamheid kent, zit in deze periode doorgaans ook veel minder goed in zijn vel. Donkere dagen zorgen er letterlijk voor dat mensen minder buiten komen en op die manier ook veel minder contacten leggen in de winterperiode. Veel mensen zijn door de coronamaatregelen extra eenzaam omdat je weinig mensen mag ontmoeten. Vieren van Oud en Nieuw met vuurwerk is dan een goede oplossing. Je kan goed op afstand mooi siervuurwerk afsteken en mensen kunnen van achter hun raam, en wanneer iemand in quarantaine zit, toch genieten van dit lichtpuntje.

Veel burgemeesters hebben de wens om vuurwerk te verbieden en willen het liefst dat er dit jaar helemaal geen vuurwerk mag worden verkocht. Zij vergeten dat veel mensen zonder werk zijn gekomen en het heel zwaar hebben. Alle spanningen in de steden doordat veel mensen zonder werk zijn gekomen en financiële problemen hebben gekregen, zullen de spanningen in de steden alleen maar verhogen. Is dat wat we willen?

Ik zou het advies geven om geen vuurwerkverbod in te stellen. Het is een traditie! Zeker in deze tijd van crisis is het noodzakelijk dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft met mooi siervuurwerk dat geen belasting voor de zorg geeft, maar wel een lichtpuntje voor iedereen in deze donkere tijd.