Trump. Stay tuned.

David Kabel 13 nov 2020 / 10:00 uur

In de periode tussen de verkiezing van Trump in november 2016 en zijn inauguratie in januari 2017 vroeg een journalist aan hem naar zijn persoonlijke ambitie. “De beroemdste persoon op aarde ooit worden”, antwoordde Trump, naar verluidt. Op Jezus Christus na, is Trump waarschijnlijk de beroemdste persoon ooit.

Ofwel, volgens zijn eigen maatstaven is het presidentschap van Trump een groot succes.

Het leven van gepensioneerde presidenten van Verenigde Staten is normaal gesproken vrij overzichtelijk. Af en toe een lezing. Soms een fondsenwerving-evenement. In extreme gevallen worden oud-presidenten ingezet voor het landsbelang. Iets geeft mij het gevoel dat het bij Trump anders zal zijn.

Niet failliet gaan

Hoogstwaarschijnlijk zal Trump terugkeren naar de zakenwereld. Zijn zakenimperium staat immers op de rand van de afgrond. Komende tijd moet Trump al zijn zakelijke kwaliteiten inzetten om niet failliet te gaan. Wie kijkt naar hoe hij de Verenigde Staten de afgelopen vier jaar probeerde te redden, weet dat zijn schuldeisers voorlopig nog even geduld moeten hebben.

Een andere optie is dat Trump een boek zal schrijven over zijn presidentschap, als antwoord op de stapel boeken die journalisten, boze familieleden en in ongenade gevallen ex-werknemers over hem geschreven hebben. Dat is een positief punt over Trump: terwijl hij zelf nauwelijks een boek aanraakt, heeft hij wel in zijn eentje de Amerikaanse boekenmarkt gered.

Eén ding staat vast: het geld heeft Trump nodig. Hij heeft meerdere strafzaken tegen zich lopen en zonder presidentiële bescherming kunnen de aanklagers het hem erg lastig maken. Met een beetje geluk weten zijn advocaten weer mazen in de wet te vinden. Met een beetje pech vliegt hij de gevangenis in.

Wie zal de hoofdschuldige zijn?

Een surrealistische situatie; op een paar procentpunten het presidentschap van het machtigste land ter wereld mislopen, en als alternatief mogelijk in de cel belanden. Het is onduidelijk wie als hoofdschuldige van deze situatie kan worden aangewezen. Is het de immorele Trump, die van het presidentschap een lachertje heeft gemaakt? Of zijn het de meer dan zeventig miljoen Amerikanen, die na vier jaar wanbeleid van Trump nog steeds tevreden over hem zijn?

Voor nu kunnen we alleen maar hopen dat Trump zonder veel gedoe het Witte Huis verlaat. Ik wens Trump een prettig pensioen in Florida. Dat hij zijn Twitteraccount verwijdert en lekker gaat golfen met zijn leeftijdsgenoten. Het is hem gelukt om de beroemdste persoon op aarde te worden. Wat wil een mens nog meer?

Reageer op artikel:
Trump. Stay tuned.
Sluiten