Is FvD vies van macht?
Vijf maanden tot maart. De vier jaar Rutte-III zitten er nagenoeg op en de campagne staat op het punt van losbarsten.
De politiek lijkt verdeelder dan ooit en de afgelopen jaren leken meer op een moddergevecht op de kinderboerderij dan op een parlementaire legislatuur.
Ik zocht naar partijen die zichzelf buiten het spectrum wilden plaatsen en keken naar langetermijnoplossingen, maar de partij die dat altijd claimde, Forum voor Democratie, ontpopte zich tot het lachertje van de Nederlandse politiek.
FvD deed aan niets meer dan volksmennerij: er moesten stemmen behaald worden. Het ging van klimaatontkenning, via de oprichting van een eigen nieuwsmedium, tot coronanonchalantie. Het ene waanidee van de bordeauxrode nationalisten was nog niet verdwenen, of het andere verscheen al aan de horizon.
Kleuroverschrijdend
Het zette me aan het denken: waarom wil die partij zo ongelooflijk uniek zijn en niet meegaan in thema’s die kleuroverschrijdend zijn?
Wat is het nut van het ontkennen van klimaatverandering, het ontkennen van de onafhankelijkheid van de journalistiek en de rechtsstaat, een complot in het leven roepen over het ‘partijkartel’ en in een eigen journaal de gehele professionele gezondheidszorg afkraken?
Er zijn thema’s die niks te maken hebben met politieke kleur, maar met het belang van de mensheid. Maar die boot leek Baudet te missen. Het leek de afgelopen jaren op een continue drang naar uniek zijn, naar zichzelf als de permanente roepende in de woestijn profileren, in de hoop het land verder te polariseren en het vertrouwen in de politiek compleet weg te nemen.
Want hoe harder Baudet schreeuwt, hoe meer zetels de partij verliest. De trouwe aanhang heeft er nog wel een handje van om te schreeuwen dat de peilingen niet deugen, maar heeft men ooit gekeken naar het zwakke fundament van de partij?
Complotdenkende pseudo-BN’ers
Een allesontkenende partijleider, vrijwel onzichtbare statenfracties en delen van het electoraat die zich inlaten met complotdenkende pseudo-BN’ers die de ME bij elke demonstratie extra werk opleveren.
Was dát wat de partij voor bestuurlijke vernieuwing wilde?
Consessies wilden ze in elk geval na de provinciale statenverkiezingen niet maken, want ook in Brabant, waar de partij meebestuurt, blijft het al maanden oorverdovend stil vanuit Team Lavendel. En ook in de Senaat, waar FvD één van de grootste partijen is, horen we weinig over ze.
Al met al lijkt het alsof de partij liever wil polariseren en ontwrichten, dan daadwerkelijk te doen waarvoor ze zijn opgericht: het volk een stem geven en de vastgeroeste politiek openbreken.
De vraag die rest is: heeft Forum alle kansen al verspeeld? Want met 7 zetels in de peilingen, lijkt een second chance erg ver weg.