Ontwakker (Zoog-)Dier

Cale 25 sep 2020 / 14:00 uur

Dat vraag ik u af. Of u ook al wakker bent gekust? Want het lijkt wel of iedereen zichzelf wel wakker vindt en de ander niet. Complottheoretici verwijten slapend Nederland dat ze de ogen sluiten voor het gevaar van 5G en de elite die het plebs uitknijpt.

En sowieso voor Bill Gates, met zijn gesponsorde RNA vaccine-geïnduceerde, DNA-beschadigende schifting van de wereldbevolking en die overal, maar dan ook overall, achter zit.

Wakker Nederland vindt echter dat die aanhangers nachtmerries hebben van diezelfde Gates, dromen van klimaatopwarming en wakken in het poolijs van alle tijden zijn. Niks nieuws dus, ga gewoon aan het werk. Intellectjuwelen vinden weer dat wakkere Nederlanders helemaal niet goed wakker zijn, alleen maar ‘aan’ staan en dromerig doordraaien. En dan nog de groep die beseft dat Moeder Aarde een wake-up call doet uitgaan aan de mensheid met pandemieën.

Ruw uit de slaap

Eenmaal gewekt raak je je opgewektheid al gauw kwijt omdat je anderen dan ook wakker wilt maken. Waarom? Om voor jou de kooltjes uit het vuur te halen? En jij het vuurtje dan weer verder aanwakkert? Wat nou als je iemand ruw uit zijn slaap haalt en hij/zij een ochtendhumeur blijkt te hebben? En als je wel gelijkdenkenden hebt gevonden heb je een groep. Maar de andersdenkende wakkeren eveneens en dan zien de groepen elkaar alleen nog maar als groep en niet meer individueel. Heibel en geruzie, want elke groep gaat over op aangeleerde stereotiepjes en generaliseert, zonder oog voor details. Zou dat de verklaring zijn voor het verwijten en harde discussies in de gepolariseerde samenleving? Omdat iedereen zichzelf wakker vindt, op zijn eigen manier, binnen de eigen groep, en niet luistert naar andere wakkere groepen?

Ontwakkeren

Raar, wakker worden  is ontwaken, maar moeten we niet ontwakkeren om te nuanceren? Collectief. Want individueel kan je wakker zijn, maar collectief, dan ga je in groepjes denken. Dat voorkom je als je één op één gaat, maar met groepen lukt dat niet als je allebei scherp bent. Dus juist wat afvlakken, nuanceren, luisteren en begrip opbrengen? Ontwakkeren dus, dan wakker je geen brandhaarden nog meer aan.

Wakker zijn is prima, maar hou het bij jezelf en verspil je tijd niet aan het wekken van anderen, verbaal en non-verbaal te knokken, want dat gaat ten koste van je eigen nachtrust. Geniet lekker van je vermeende verworven inzicht en voel je drang om anderen te wekken of hun roes te halen? Slaap er nog eens een nachtje over.

 

Reageer op artikel:
Ontwakker (Zoog-)Dier
Sluiten