De neus van de krokodillenleren schoen

Cale Columns 27 sep 2020

Dat vraag ik u af. Of de nogal verwarrende adviezen en regeltjes van de afgelopen tijd het gevolg zijn van de loopneuzen op het Binnenhof? En dan geen loopneus van de griep W.N.N.G.M.W., maar het rondneuzen in elkaars nerinkje. De neuzen staan al lang niet meer dezelfde kant op, iedere minister steekt zijn/haar neus in de zaken van een ander ministerie.

Het ging al mis toen Wopke Hoekstra van Financiën zijn Concordeneus in AirFrance/KLM boorde. Hij had er mee te maken, maar Cora van Nieuweneuzen van Infrastructuur was toch de meest aangewezen persoon om het neus van de aandelenaankoop bekend te maken? En van AirFrance is het fonetisch een klein sprongetje, zeg anderhalve meter, naar de aerosols-theorie, die Hugo de Jonge met de neus van zijn krokodillenleren schoenen wegtrapt en negeert.

En dan Carola Schouten van Landbouw? Die verordonneert maatregelen tegen de Landbouw, omdat de Woningbouw anders in de verdrukking komt door de uitstoot van gassen, fijnstof enzovoort. Maar bouwen valt toch onder Binnenlandse Zaken? Ollongren dus? Heel verwarrend allemaal, waarom steekt ze haar neus niet in haar eigen zaken?

Lange neus

En dat vindt de oppositie ook, blijkbaar. De PvdA leent zelfs prominent lid Martin van Rijn uit om de vrijgekomen plek van Bruno Bruins op te vullen, dus die stoot zijn neus niet. En de verwildersing is zichtbaar in de ogen van Farid Azarkan als hij wil interrumperen: „Voorzitter, ik denk…”, correctie van Khadija Arib: „Nee, meneer Azarkan, u bent niet DENK, u bent fractievoorzitter van DENK.” En dan Farid (over neuzen gesproken..) getergd: „Ik heb een vraag aan de minister over de a.s. verkiezingen.” Vervolgens stelt Ollongren van D’66 dat onderzocht wordt of die uitgesteld moeten worden. De verbijstering als zelfs de democraten aangeven dat het stemmen misschien niet kan. Maar dat wil het demos van de democraten toch niet? Klaver steekt zijn neus in de wind, nou ja windenergie dan, Baudet nog eens in de lavendel, Van der Staaij en PvdD doen alsof hun neus bloedt en Lilian Marijneuzen? Tsja.

Was het tijd voor vakantie? Blijkbaar. En dan maar hopen dat ze nu daarna, als ze weer eens jeuk aan de neus hebben, in hun eigen elleboog niezen en niet die van een ander. Dat voorkomt verspreiding en verwarring. En ben je de onduidelijkheid zat? Dan trek je op 17 maart 2021 maar een lange neus bij de verkiezingen.