Doe normaal

Mirjam van 't Veen 14 sep 2020 / 21:59 uur

Wat wonen we toch in een prachtig land. Waar je gevraagd en ongevraagd je mening mag verkondigen.

In volledige vrijheid mag reageren op berichten van anderen. Zeggen dat je het er wel of niet mee eens bent. Omkleed met goede of minder goede argumenten.

Verharding

Maar waar ik steeds meer moeite mee krijg is de verharding in de discussie. Door gebruik te maken van scheldwoorden denkt men hun standpunt duidelijk te moeten maken. Sommige onderstrepen dit nog eens extra door verschrikkelijke verwensingen, ziektes of bedreigingen. En zodra je een afwijkende mening hebt, wordt je publiekelijk aan de schandpaal genageld. Is dat dan ook soms bij het nieuwe normaal gaan horen?

Luisteren

Ik snap dat, als je boos of verdrietig bent naar aanleiding van een artikel of foto die je raakt, je de behoefte voelt om te reageren. Je mening graag wil delen omdat jij vindt dat het anders had gemoeten. Maar doe dat op een manier waarop je zeker weet dat er dan wel naar je geluisterd wordt. Want je boodschap gaat verloren zodra je met woorden aanvalt.

Reageer op artikel:
Doe normaal
Sluiten