Corovóór en Coroná

Marcel Eckenbach 23 sep 2020

Er bestaat een enorme verdeeldheid binnen de wetenschap. Verdeeldheid heerst ook binnen de mainstream en internet media. Men vertrouwt er niet op dat het RIVM weet waar we precies mee dealen. Dit instituut bedenkt in opdracht van het ministerie allerlei theoretische oplossingen waar Rutte en De Jonge hun coronabeleid op baseren.

Onzekerheden

Naar aanleiding van RNA-testen worden allerlei besmettingsgetallen genoemd, maar geen idee welk aantal hiervan daadwerkelijk ziek wordt. Is corona behalve een Mexicaanse wellicht ook een Chinese, Russische of Amerikaanse uitvinding of laat de natuur zien wie de baas is? Wie weet is de farmaceutische industrie hierin leidend. Ondanks al deze onzekerheden wordt er van de burgers verwacht dat zij zich strak aan maatregelen houden die zijn ontstaan uit angst en bol staan van inconsequenties. Wie niet mee wil doen wordt een schuldgevoel aangepraat.

Tegendraads

Het ziet er naar uit dat we het virus niet gaan verslaan met een anderhalvemeterregel, een mondkapje of een vaccin dat het virus mogelijk bij sommige mensen in toom houdt. Overmatig gebruik van handgel zorgt niet voor schone handen, maar voor vlekken op je kleren omdat het pompje steevast over je handen spuit. Een airborn virus lacht in ieder geval om anti-bacteriële middelen. Hoofdpijn en een loopneus maakt je verdacht. Geven de opgelegde maatregelen een garantie tot succes of ontwricht het de maatschappij juist? Het levert in ieder geval onzekerheid op waar de burger onderhand nijdig en tegendraads van wordt. Velen weten niet waar zij aan toe zijn en wat zij moeten geloven. Links- of rechtsom, het is allemaal Sars Cov 2 dat de klok slaat. Weet iemand eigenlijk nog hoe we met Sars Cov 1 zijn omgegaan ? Alles draait hoe dan ook om corona. Op TV en in de krant. In stad, dorp en het hele land.

Oude normaal

Het wordt tijd dat we ons weer druk maken om de dingen die werkelijk van belang zijn. Kankerbestrijding, voldoende IC-bedden voor de ernstig zieken, betaalbare (ouderen)zorg. Iedereen lijkt de vraagstukken over voedselbanken, pensioenleeftijd en basinkomen te zijn vergeten. Politieke beloftes die niet worden nagekomen en een dreigende woningnood staan ineens in de schaduw. Wanneer Corona is uitgespeeld zal het mij niet verbazen als het volgende virus zijn opwachting maakt. Begint het hele circus dan weer opnieuw? Ik beschouw mijzelf als vooruitstrevend, maar ik neig nu om terug te gaan naar het oude normaal in plaats van ‘vooruit’ te gaan naar het nieuwe abnormaal.