Bij waardering hoort erkenning

Wouter Marcelis 3 jun 2020 / 14:12 uur

De corona-crisis is ingeslagen als een bom. De complete samenleving heeft er mee te maken. Van de gezondheid tot aan de financiën, heeft het impact op mensen. En op momenten dat bepaalde groepen het zwaar hebben, dan krijgen we het gevoel van medeleven. We gunnen die groepen wat extra’s om ze te kunnen ondersteunen.

Zo las ik in het nieuws dat HBO-docenten de afgelopen maanden, tijdens de sluiting van de scholen, een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd, door alle colleges en begeleidingsuren digitaal door te laten gaan. Dat vraagt waardering. En om die ‘waardering tot uitdrukking te laten komen’, krijgen alle docenten een éénmalige bonus van 880 euro. Volledig verdient natuurlijk.

Ook de food-sector is bezig met het belonen van hun medewerkers die maanden lang, alles op alles hebben gezet om het land, en hun eigen business, draaiende te houden.

Dan de sector waar de meeste geluiden, als het gaat over extra waardering, over gaan. En met de meeste geluiden bedoel ik letterlijk de meeste in de vorm van applaus. Een applaus vàn het land, vóór het zorgpersoneel. Als verpleegkundige voelde ik me oprecht gewaardeerd. Ondanks dat er anno 17 maart nog geen enkele corona-patiënt in ons UMC lag, kreeg ik kippenvel bij het zien van de compilatievideo’s van klappende mensen. Het gevoel van; ‘eindelijk’.

Ik merkte aan vele collega’s, en mezelf, dat we toe waren aan extra waardering. Het gevoel van ongelijkheid en het niet gehoord worden, is over de jaren heen steeds groter geworden. De frustratie dat er zeer beperkte doorgroeimogelijkheden zijn. De ontgoocheling dat andere HBO-opleidingen in het UMC, als ergotherapeuten en diëtisten, structureel hoger zijn ingeschaald en de afgelopen maanden, bij gebrek aan reguliere patiënten, in ieder geval niet hebben hoeven overwerken.

Daarbij in gedachte nemend, dat de meeste besmettingen onder verpleegkundigen en verzorgenden zijn gevallen. Ondanks de toegegeven onvolledigheid van de onderzoeken naar de cijfers, kunnen we er niet omheen. Het hoge aantal is geen toeval, gezien het directe contact met zoveel besmette patiënten, waarbij beschermingsmiddelen geregeld de wensen nalieten.

In België en Duitsland komen de eerste berichten, dat een bonus voor zorgpersoneel concreet is, inmiddels naar buiten. Positief om te lezen. Maar ik denk niet dat in Nederland, een bonus de gewenste erkenning is, bij de inmiddels gekregen waardering. Ik pleit voor een structurele verandering. Bestaande uit bredere en langere doorgroeimogelijkheden en een salaris dat zich in schaal verhoudt naar andere HBO-studies en in juist contrast staat met de werkdruk.

En je zult nu misschien denken, hier heb je weer zo’n verpleegkundige die de crisis aangrijpt voor zijn eigen financiële gewin. Maar misschien hebben verpleegkundigen deze crisis juist nodig. De spotlight staat nu ‘eindelijk’ even op ons.

Reageer op artikel:
Bij waardering hoort erkenning
Sluiten