Wordt het nieuwe normaal ook een herverdeling tussen arm en rijk?

Mark de Bruijn 18 mei 2020 / 11:11 uur

Tijdens deze coronacrisis wordt gesproken over ‘het nieuwe normaal’. Ik vraag me met regelmaat af; wordt ‘het nieuwe normaal’ ook een herverdeling tussen arm en rijk?

Jager-verzamelaars hadden geen geld. Ze aten en verzamelden alleen dat wat nodig was. Toen zij niet meer rondtrokken, maar op een vaste plek gewassen gingen verbouwen, ontstond ruilhandel en geld. In die tijd moet arm en rijk zijn ontstaan. Niet in de laatste plaats door geografische voordelen.

Wanneer ben je arm of rijk? In Nederland ben je arm als je te weinig inkomen hebt voor noodzakelijke voorzieningen, zoals eten en een dak boven je hoofd. Er bestaat geen definitie voor rijk, maar met een miljoen op de bank, ben je naar mijn mening al aardig rijk te noemen. Volgens CBS-cijfers uit 2016 waren er in Nederland 112.000 huishoudens met een vermogen van een miljoen of meer. Van deze miljonairs was 1 op de 5 landbouwer. Uit een rapport van Oxfam Novib begin 2020, blijkt dat ruim 2000 miljardairs rijker zijn dan 60 procent van de rest van de wereldbevolking!

Economie is de wetenschap van verdeling. Onze planeet is de bron van voedsel, maar de verdeling hiervan gebeurt oneerlijk en vooral ook onevenredig.
De essentie in de discussie over het verschil tussen arm en rijk is naar mijn mening helder; de overtuiging dat er voor iedereen genoeg is in deze wereld. Zijn de grondstoffen die in onze aardbodem zitten echter van iedereen?

‘De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen, maar niet ieders hebzucht.’ (Gandhi)

Wat kunnen we doen om de verschillen tussen arm en rijk kleiner te maken? In Westerse landen worden massaal goede doelen gesteund. Alle beetjes helpen, maar dit is niet voldoende. Met de huidige kennis van voedingsmiddelentechnologie zoals bijvoorbeeld genetische modificatie en robotisering, wordt het in de nabije toekomst wellicht mogelijk iedereen van gezond en hoogwaardig voedsel te voorzien. Met als belangrijkste voorwaarde dat dit milieu- en diervriendelijk geproduceerd wordt. Wat zou het voor impact hebben als eerdergenoemde miljonairs investeren in nieuwe technologieën, distributie en verdeling van dit voedsel? Na de agrarische revolutie van de jager-verzamelaars, zou dit de tweede agrarische revolutie zijn die de ongelijke verdeling mogelijk doet verdwijnen.

De vraag is alleen hoeveel miljonairs er nog over zijn na deze coronacrisis. En wie neemt het initiatief? Zelf dacht ik aan alle oud-deelnemers van Boer zoekt Vrouw.

Reageer op artikel:
Wordt het nieuwe normaal ook een herverdeling tussen arm en rijk?
Sluiten