Welkom Corona

Cazimir Maximillian 30 mrt 2020

Corona… wees eigenlijk welkom.

Want je gaat nog eens een hoop veranderingen in de wereld achterlaten, hoop ik.

We hebben de euforie van de bevrijding en de val van Het IJzeren gordijn ook al gehad. Het opende deuren, het zorgde voor een welvarende en leefbare wereld.

Misschien heb ik het altijd nog te wijten dat ik vrijwel grotendeels ben opgevoed met de mentaliteit van de jaren 60, 70 en 80… De tijd dat de groei nog bestond uit de zelfontplooiing. Twee decennia lang keek ik naar het gros mensen om me heen; al die consumerende verwende arrogante hypocriete zelfvoldane klonen. De mentaliteit van: geld geld geld geld, ikke ikke ikke ikke ikke en de rest kan stikke. En oh wee als je ook maar een schrammetje opliep; dan is medicatie en een stigma tot karikatuur (lees "zo’n één met een syndroom") de beste oplossing; want oh wat ben je dan aangedaan.

Er zou wel een crisis gaande geweest zijn; maarja, je mocht niet zeggen waar het geld nou werkelijk naartoe ging. In principe begonnen de mensen uit verveling maar hun eigen oorlogjes te creëren; gebaseerd op onderbuik of door zogenaamd het preventieve moralistische agentje te spelen. Wit tegen zwart (eeehm, sorry, blank tegen gekleurd), mannen tegen vrouwen, links tegen rechts, Babyboomer tegen Millennial… ga zo maar door. En nee, niet onder bewind van een subcultuur; iets wat vrijwel van alle tijden is… Nee; onder bewind van onderwijs en politiek. Burgerschap was het verplichte lesmiddel op scholen; een les die ik een hippe, gepolijste en subtiele versie van Mein Kampf vindt. En maar via spotjes, Facebook-adds en posters de burgers oproepen om je buurman te verraden als hij vaak van huis is of als er iemand een boterham eet op een plek waar een kinderspeeltuin in de buurt ligt, en zo maar onschuldige slachtoffers maken… Gewoon, puur voor sensatie, domme haat en om het kroeggebral in stand te houden.

Want, het doel was gewoon uiteindelijk, sinds de eeuwwisseling; om zo veel mogelijk mensen tegen elkaar op te zetten, en aan het einde van de 2010’s voelde ik de bui echt hangen.

Daarom Corona… Het is zo goed dat er nu eens een wereldwijde tegenslag is in deze kwestie. Ik denk dat er na jouw vertrek eindelijk weer eens veel geknuffeld kan worden; iets wat we al meer dan 20 jaar niet meer bij elkaar hebben gedaan.

Kortom, misschien wordt er eindelijk weer eens geluisterd en gediscussieerd; zonder dat je bang hoeft te zijn om voor autist, seksist, racist, dader of slachtoffer bestempeld te worden.