Talkshow-recept

Derek Hogeweg 1 mrt 2020 / 17:39 uur

Een ovalen tafel met nootjes en alcoholvrij bier om het nieuws van de dag te duiden? Dat kan écht niet meer.

Onlangs kwam ik op YouTube een fragment tegen van Barend & Van Dorp. Voor iedereen die net achttien is geworden: Frits Barend en Henk Van Dorp waren ruim zes jaar de Pauw & Witteman van RTL 4. Totdat de programmaleiding in 2006 concludeerde dat het toch wel een beetje suf overkomt als je elke show begint met "Henk, wat is jouw nieuws van de dag?".

Ondanks dat het duo van de buis werd gehaald, kwamen er geen grote veranderingen in de talkshowwereld. Pauw & Witteman was niets anders dan hetzelfde trucje maar dan bij de publieke omroep.

Talkshows worden gekenmerkt door een eenvoudig format. Recept: een flinke tafel, wat ruimte voor een bandje, en halverwege een blok met willekeurige fragmenten van mensen die op hun bek gaan of gekke dingen zeggen – om het een beetje gezellig te houden.

Qua gasten is het al net zo makkelijk: je hebt iemand nodig die iets over het nieuws van de dag kan zeggen. Zoals Benno Baksteen, die standaard wordt opgetrommeld bij een vliegramp. Om uit te leggen waarom de staart is afgebroken, of hoe het kan dat de landingsbaan te kort was. De rest van de tafel is ter opvulling. Het zijn mensen uit de entertainment- of sportwereld. Mensen die vooral graag zélf iets willen vertellen, omdat ze weten dat honderdduizend kijkers mooi zijn meegenomen als je net een roman hebt geschreven.

Tot slot regel je twee gasten die elkaar niet liggen – om wat voor reden dan ook. Jort Kelder versus Pieter Storms, Peter R. de vries versus Joran van der Sloot. Vuurwerk gegarandeerd. Laat ze mekaar maar in de haren vliegen. Dan kun je als presentator lekker achterover leunen en genieten van een verbale pingpongwedstrijd.

Matthijs van Nieuwkerk is in dit laatste een ster – en dat weet hij zelf ook wel.

Naar smaak toevoegen: een bandje. Liefst een bandje dat op het punt van doorbreken staat, want die willen zo graag. Je hoeft ze maar een half minuutje te geven, dat is meer dan genoeg. Op een gegeven moment moet je gewoon gaan klappen. De rest zal volgen.

Als je het helemaal goed wil doen, dan zorg je ervoor dat het blonde meisje met het strakke blousje achter de presentator komt te zitten. Zodat ze voortdurend in beeld is.

Even goed roeren en klaar is Kees.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Talkshow-recept
Sluiten