Let een beetje op elkaar

Luc Rullens 19 mrt 2020

Afgelopen zondag gaven de ministers Bruins en Slob voor Medische Zorg en Onderwijs hun persconferentie over de toen nieuwe maatregelen om het onderwijs en de horeca te sluiten. Het besef van dagen is inmiddels ver te zoeken en afgelopen zondag voelt dan ook als een eeuwigheid geleden. Minister Bruno Bruins riep toen als eerste op dat we als Nederlanders een beetje op elkaar moeten letten. Premier Rutte onderstreepte deze oproep nogmaals in zijn toespraak van maandagavond. Op woensdagavond zakte uitgerekend onze minister voor Medische Zorg tijdens een debat over de coronacrisis in elkaar. Oververmoeid werd het zijn lichaam even te veel en bezweek hij letterlijk onder de onbeschrijfelijke druk die momenteel op zijn schouders leunt.
De overheid, met het kabinet voorop, doet er alles aan om ons prachtige land aan Noordzee door deze bizarre tijd heen te slepen. Eerdere politieke tegenstellingen verbleken bij het belang van ieders gezondheid. De helden van de zorg, het onderwijs en de voedselindustrie verdienen onze steun op alle vlakken die we ze kunnen bieden. We verkeren misschien in een tijd van vrede, maar we strijden samen in een oorlog tegen een virus dat zich onzichtbaar onder ons bevindt. We moeten samen optrekken en oog hebben voor elkaar. Zeventien miljoen slaan misschien nu niet de handen in één, maar zijn in gedachten meer samen dan ik in de afgelopen drieëntwintig jaar ooit heb gezien. Individuele uitganspunten hebben plaatsgemaakt voor solidariteit en eensgezindheid. Vaak wordt er gekscherend gekeken naar onze enorme drang om alles te willen organiseren. Maar het is juist deze mentaliteit die ons nu in bange dagen in staat stelt om in no time de mooiste initiatieven uit de grond te stampen. Mensen helpen elkaar waar nodig. Deze crisis en zijn nasleep gaan nog ongelofelijk lang duren. Maar zelfs nu we niet weten wat voor termijn dit ‘ongelofelijk lang’ betekent, moeten we strijdbaar het gevecht aangaan.
Minister-president Rutte is de aanvoerder van het kabinet, de overheid en het hele land. Wij moeten omkijken naar elkaar en ik hoop dat hij een beetje omkijkt naar zijn team van ministers. Mensen in de frontlinie van de zorg, het onderwijs en de voedselketen staan dag en nacht voor het land klaar. Laten we hen, net zoals ministers, soms ook tegen zichzelf in bescherming nemen. Omzien naar elkaar betekent ook dat je soms pas op de plaats moet maken, om morgen de strijd weer met volle kracht aan te gaan.