Geld lenen als student lost niks op

Ike van der Voort 27 mrt 2020

Dinsdag 17 maart. Samen met mijn huisgenoten zit ik op de bank. Met z’n allen kijken we naar de toespraak van de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën). Het moment waar we op hadden gewacht. Tijdens de speech kondigen de ministers steunmaatregelen aan voor zowel werkgevers als ZZP’ers. Voor hen die vanwege de coronacrisis zonder werk komen te zitten en daardoor nauwelijks tot geen inkomsten krijgen. Aanvullende uitkering voor levensonderhoud, tegemoetkoming in de loonkosten, uitstel van belastingen en nog een aantal regelingen. Met serieuze doordringende stemmen bespreken de drie mannen stap voor stap alle punten. Fijn dat dit wordt opgelost. Maar het voelt alsof er nog iets ontbreekt. Waar zijn de financiële steunmaatregelen voor studenten?

Niet alleen ondernemers, ZZP’ers en werkenden hebben met de coronacrisis te maken, maar ook studenten zoals ik. Naast mijn studie heb ik een bijbaan als verkoopmedewerker met een nul urencontract. Door de crisis bezoeken steeds minder klanten de winkel. Hierdoor nemen de werkzaamheden af en komt er onvoldoende geld in het laatje. Genoeg redenen voor mijn baas om mij niet meer in te roosteren.
‘Sorry Ike, de verkoop is grotendeels stilgevallen en daarmee werk voor jou’ vertelde hij mij.
Ik kan het hem niet kwalijk nemen in deze tijd. Het vaste personeel gaat voor. Maar ook ik heb kosten die ik moet betalen, zoals de huur van mijn kamer, collegegeld en boodschappen. Voorschot van mijn ouders? Misschien een vierde deel van alle kosten, maar alles zal niet lukken. Ook zij proberen geld te besparen om de aankomende maanden door te komen. Voor mij zit er niks anders op dan een fix bedrag lenen van DUO om de vaste lasten te betalen.

Uiteindelijk komt het erop neer dat studenten in deze crisistijd hun lening omhoog moeten gooien of een lening moeten starten bij DUO. Dat de laatste jaren het leenstelsel in het nieuws is, is niet voor niks. Onderzoeken waarschuwden al dat lenen voor studenten gevolgen met zich meebrengt. Meer studenten gaan lenen, de hoogte van de leningen lopen steeds verder op en de stress over hun financiële situatie neemt toe. Dit leidt er weer toe dat het aantal psychische klachten onder studenten oploopt. Ik kijk er niet naar uit om te kampen met deze gevolgen.

Het voelt alsof de groep waar ik in thuis hoor wordt vergeten. Ik pleit voor financiële steun. Niet alleen voor ZZP’ers en ondernemers, maar ook voor studenten zoals ik.