Coronelis Lely

Cale columns 23 mrt 2020 / 16:56 uur

Dat vraag ik u af. Of het een goed idee is om in polderland Nederland alle Covid-19 patiënten in dat polderland dan ook maar te concentreren? Zou het schrikbeeld van leven in Lelystad niet de laatste stok van anderhalve meter lengte achter de deur zijn om die schouderophalende, arrogante en eigenwijze Nederlanders subiet te bekeren? De mensen die niet luisteren naar de oproep omdat “inhoudelijk wel juist is wat Rutte zegt, maar ja, hij heeft geen charisma hè?”. Of ‘Ik ben gezond, dat overleef ik wel’ en ‘ja nou, best wel een gedoe, dat trek ik niet hoor!’ tot aan het typisch rebelse ‘Als anderhalve meter moet, dan kan 149,5 cm toch ook? Is afgerond toch ook 150 cm?’ Dan nog de ontkenning: ‘ik ga helemaal niet in mijn eentje massaal naar Zandvoort, ik was van plan alleen te gaan, en ik ben toch niet verantwoordelijk voor die 2000 gekken die hier naar toekomen?’ Dat bepaal ik zelf wel!

Wat nou als je het Zuiderziekenhuis Lelystad opnieuw inricht in hetzelfde ijltempo waarop het gesloten is? Zou je dan niet alle IC-patiënten daar kunnen verzorgen? En niet kriskras door het hele land vervoert en alle ziekenhuizen met de extra protocollen opzadelt? En andere zorg bemoeilijkt? Technisch moet dat toch snel geregeld kunnen worden?

Het is dan wel Lelystad, de eerste nieuwerwetse stad, waar tijdens bouw en vervolgens wonen nogal wat kinderziektes optraden. Kinderziektes die zelfs nu niet meer in het ziekenhuis kunnen worden behandeld. Lelystad, daar is altijd wat te doen: het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt…..uit verveling niet op groen maar blijft treiterig op rood staan. Net als de seinen voor Lelystad Airport en de toestemming voor lijnvluchten. Lelystad, waar in de Oostvaardersplassen herten en reeën fokken als konijnen om vervolgens afgeschoten te worden.

Met bezienswaardigheid Aviodrome, een museum waar je van alles te weten kunt komen over alle vliegtuigen die nimmer op Vliegveld Lelystad zullen aanvliegen. Maar het ligt toch redelijk centraal in Nederland, dus goed te doen vanuit alle windhoeken.
Zou het niet een goed idee zijn om niet het land aan de zee terug te geven, maar zieke landgenoten terug aan het Zuiderzeeziekenhuis?

Het zou kunnen als het korps mariniers niet de toon had gezet door te weigeren naar Vlissingen te verhuizen. Want dan mogen de artsen, chirurgen en verplegend personeel ook weigeren om naar Lelystad te verkassen. En geef ze eens ongelijk.

Reageer op artikel:
Coronelis Lely
Sluiten