Corona-quarantaine-weigeraar

Mark Stoop 31 mrt 2020

Vandaag is het alweer 1 april. Als je het mij vraagt zou ik zeggen dat het eerste kwartaal van dit jaar met de snelheid van een nies voorbij is gevlogen. Niezen, dat kan schijnbaar “theoretisch oplopen tot zo’n 150km/u”, aldus Wikipedia. Ik heb Wikipedia denk ik nog nooit vaker geraadpleegt dan in het afgelopen kwartaal. Zo zocht ik bijvoorbeeld ‘lelijkste voetbalspeler WK 1994’ op en kwam ik er achter dat Nederland wel degelijk ooit een prijs heeft gepakt op een mondiale eindronde voetbal, de winnaar was namelijk Ed de Goey. Nee, grapje, hij werd tweede.

Over voetbal gesproken, dat is bijna helemaal stil gevallen. De Champions League, het EK, de nationale competities, allemaal opgeschort, voorbij of hoe dan ook verloren. Wat had Liverpool het zich anders voorgesteld – na 30 jaar weer eens kampioen van Engeland. Om over AZ nog maar te zwijgen, die hadden Ajax wel degelijk te pakken genomen. Bijna stil gevallen dus, maar niet voor Ajacied Quincy Promes. Die pakte eerder deze week namelijk heel voorzichtig een prijsje, die van rijkste Corona-quarantaine-weigeraar. Wat zullen zijn ouders trots op hem zijn zeg, pas achtentwintig jaar oud en nu al in het bezit van deze felbegeerde titel.

Goed, 1 april dus en alle tijd voor grappen. De Nederlandse patiënt nul uit het wonderschone Brabant is inmiddels volledig hersteld en misschien wel in voor een geintje. Wellicht heeft hij vannacht alle vleesmessen, gebaksvorkjes en theelepeltjes in de achtertuin tussen de ontwakende voorjaarskrokussen gestoken. Toch niks te doen, en het laat zijn huishouden weer eens lachen tijdens deze saaie thuisblijfdagen.

Omdat ook ik de tijd moet doden, dook ik de archieven van ‘s-lands bekendste krant in. Eén van de nieuwsberichten op 1 april 2019 was dat drie kinderen op een crèche in Den Haag met mazelen waren besmet. En wat bleek, geen enkel getroffen kind was ingeënt tegen mazelen! Toen kwam de GGD met een verklaring dat zij er rekening mee hielden dat het aantal besmettingen nog weleens zou kunnen oplopen. Ook werd in dat artikel bevestigd dat een toenemend aantal ouders vanwege hun geloof of uit angst voor bijwerkingen weigert om hun kinderen te laten inenten en dat deze dalende vaccinatiegraad de kans op een besmetting vergroot. Tot die groep ouders zouden de vader en moeder van Quincy Promes zomaar eens kunnen behoren. Dat-ie dáárom Corona-quarantaine-weigeraar is geworden. Hij kan er helemaal niks aan doen! Is dat mysterie ook weer verklaard.