Betere benamingen voor corona

Berry Black 28 mrt 2020

Dat corona de eindbaas van alle virussen is heeft ie inmiddels wel bewezen. Alleen die naam, die is toch wat suf. Het virus lijkt dat zelf ook door te hebben en heeft inmiddels de schuilnaam covid-19 aangenomen. Waarschijnlijk geïnspireerd door de nieuwe James Bond-film die dankzij agent 0019 zes maanden is uitgesteld. Er zijn echter nog veel toepasselijkere namen te verzinnen:

Stayhoma
Spreekt voor zich. Eindelijk kunnen de meeste mensen doen waarvoor ze tijdens hun studie écht het meeste gestudeerd hebben: binnen blijven en voor de TV of achter de PlayStation hangen. En alsnog blijkt dit voor sommige mensen te moeilijk te zijn. Die mensen hebben vast óf niet gestudeerd óf zijn extreem ijverig geweest in hun studietijd.

Knorrona
Als mij iets is opgevallen aan social distancing en thuiswerken is het wel dat je de hele dag zit te vreten als een varken. Een mail typen met je andere hand vol chips kan thuis prima en ook de frituurpan die op mijn werk steeds geweigerd wordt is thuis wel geaccepteerd. Misschien ligt het aan mij en ben ik een vreetzak. Maar kijk eens eerlijk naar jezelf: hoelang heb jij erover gedaan om je voorraad thuiswerksnacks te verorberen?

Dagoma
Nee, niet in de crue zin waar je nu aan denkt. Corona heeft er voor gezorgd dat de verzorgings- en verpleeghuizen dicht zijn en je alleen nog maar voor het raam kan zwaaien en ‘dag!’ schreeuwen naar je opa of oma daarbinnen. En dat terwijl je normaal altijd een Boterbabbelaar kreeg als je langskwam. Die dingen worden overigens keihard als ze over datum zijn. Dat wordt straks na corona de volgende crisis: overspannen tandartsen door een invasie aan afgebroken tanden en kiezen.

RespectzusterIlona
Natuurlijk moet je nu ook respect hebben voor medisch personeel dat geen Ilona heet. Maar Ilona klinkt een beetje als corona. Waar iedereen voorheen nog dacht dat influencers de meest essentiële beroepsgroep waren, bleken dat achteraf toch verpleegkundigen en verzorgenden te zijn. Waren we nu maar eerder wat aardiger voor ze geweest… Ik ben zelf overigens altijd aardig en beleefd voor verpleegkundigen en verzorgden. Nooit een grote mond geven tegen iemand die jou even later misschien nog rectaal moet temperaturen.

Weet jij nog betere benamingen te verzinnen? Ik hoor ze graag!

Disclaimer: niets in deze column is bedoeld om de ernst van corona te bagatelliseren. Lezen op eigen risico. Houd voor de zekerheid 1,5 meter afstand bij het lezen van deze tekst.