Vogelgriepprik

Cale columns 26 feb 2020

Dat vraag ik u af. Of je ook het idee hebt dat de eerste symptomen van het Corona virus zijn dat er symptomen zijn van oudere dierenvirussen, bijvoorbeeld MKZ, vogelgriep en Q-koorts? Het Nederlandse zoogdier mens, bibberend als een bang musje, met opgetrokken knietjes en een kussentje tegen zich aangedrukt, alsof het een vogelgriepje heeft. Vraagtekens (query) en Q-koortsachtig zich afvragend hoeveel slachtoffers het virus vandaag heeft gemaakt. Het nieuws volgend, nagelbijtend, of het stopt bij de grens? Bezwerend en bang bijten op de knokkels van je hand. Ja, dan doen vanzelf je Mond en Klauw Zeer!

Zoals alle pandemieën vertoont dit virus hetzelfde gedrag: het kijkt niet op plaatsnaambordjes of het hier gewenst is of niet, trekt zich net als de Spaanse–, Mexicaanse- en Hongkonggriep niets aan van landsgrenzen. Verspreid zich gewoon. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En alles wat kan, zal ook, te zijner tijd gebeuren.

Dus de vraag is niet òf het virus ook hier komt, maar wanneer. En wat er dan volgt? Een beweging als de witte hesjes? Nieuwe nozems? Provo’s? Een occupy beweging? Zal een populist gaan roepen ‘Zie je nou, dat komt ervan als je de grenzen niet dicht houdt!’ Of zou een Wilders, die normaal gesproken al geen blad voor de mond neemt, laat staan een mondkapje, ook dit aangrijpen voor zijn partij? ‘Die islamitische vrouwen weten hier meer van, die liepen niet voor niets uit voorzorg al met bedekkende kleding’. ‘Tijd voor een mondvoddentaks!’ En ‘Rutte, dit is het logische gevolg als je boeren en hun varkens pest!’ ‘Keihard aanpakken dat virus, hogere straffen voor het verspreiden ervan en meer witte jassen op straat, aan het verpleegbed en aan de kapstok!’ Absurde retoriek.

Dat het komt lijkt onvermijdelijk. Maar is dat reden voor paniek? We zijn toch ook niet collectief in paniek over andere aandoeningen en levensbedreigende ziektes, die minstens zo erg zijn en moeilijk om mee om te gaan als het je zelf of een naaste raakt? Dan (be-)handel je en doet onderzoek om een aanval op je lijf te lijf te gaan. Is het niet een kwestie van gewoon rustig blijven, adem halen en niet te vrezen? Franklin Delano Roosevelt zei ooit: ‘We have nothing to fear, the greatest fear, is fear itself’. Hij kon het weten, want zelf getroffen door polio, liet hij zich niet bang maken. Maar hij Big Deal-de ermee, zag het onder ogen toen het moment daar was.

Zou zo maar kunnen dat hij over deze griep zou zeggen: ‘the greatest fever, is fever itself’.