Stop de influencer-infectie!

Karlijn 25 feb 2020

"KNOLPOWER!", roept mijn zevenjarige pleegbroertje als ik mijn ouderlijk huis binnenloop. “Knolpower?” vraag ik mij hardop af. Afijn het blijkt de leus te zijn van Youtuber Enzo Knol. Bekend van zijn ‘vette gamevideo’s en vlogs’, aldus de zevenjarige.

Enzo Knol is een zogeheten influencer. Dat wil zeggen; iemand die via social media invloed uitoefent op het (koop)gedrag van een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld door een bedrijf of product aan te prijzen.

Het aantal influencers groeit. Er kan zelfs voorzichtig worden gesproken van een influencer-infectie, nu influencers zich als een heuse epidemie over de aardbol lijken te verspreiden. En het ziet ernaar uit dat er in de toekomst alleen maar meer geïnfecteerden bij zullen komen, daar onder andere uit Brits onderzoek blijkt dat ‘influencen’ een zeer gewild beroep is onder jongeren (en zelfs in de top drie van populairste beroepen staat!)

Dat vind ik zorgwekkend. Ieder weldenkend, volwassen mens weet dat er veel schuilgaat achter de perfecte plaatjes op social media, maar jongeren weten dat niet altijd. In hun ogen leiden influencers een droomleven. Veel (gratis) reisjes en producten, uitnodigingen voor de gaafste feesten en premières en de vrijheid om te werken wanneer je wilt (of om dat juist niet te doen). En dat terwijl de euro’s binnenstromen op je rekening!

Maar dat is geen realistisch beeld. Bij een bestaan als influencer komt namelijk meer kijken dan alleen het posten van een fotootje vanaf je strandstoel in Bali of het aanprijzen van de nieuwste spelcomputer. En daarbij; de onderlinge concurrentie is moordend en de strijd om de meeste likes en volgers drukt op veel influencers. Die druk kan leiden tot allerlei mentale problemen, zoals bijvoorbeeld een depressie, burn-out of angststoornis. Zo deelde de zeventienjarige influencer BeautyNezz onlangs nog openhartig in een video dat zij – mede door haar rol als influencer – met een dwangstoornis heeft gekampt.

Onconventionele banen als deze behoren onvermijdelijk tot de toekomst. Daarom is het noodzakelijk om het roze bril-beeld dat veel jongeren van dit soort banen hebben, bij te stellen. Al helemaal nu er in deze tijd juist zoveel behoefte is aan meer verpleegkundigen, docenten, elektriciens, bouwvakkers etc. Zolang influencen wordt gezien als equivalent van slapend rijk worden, zullen deze meer traditionele banen echter het onderspit (blijven) delven!