inwikkelen ? , ingewikkeld ?

Harrie 19 feb 2020

Je kunt iets inwikkelen en iets ingewikkeld vinden. Het is ook mogelijk om de twee woorden in dezelfde zin om te draaien. Het is maar net wat men wil bereiken, of men snapt het niet, of men wil iets verpakken omdat men het niet snapt en het niet aan anderen kan uitleggen waarom het ingewikkeld is.

Steeds meer ministers, met Mark Rutte voorop, hoor ik zeggen dat zij het maar ingewikkeld vinden en dat er meer studie en overleg nodig is.
De PFAS, stikstof, asielzoekers, leraren, pensioenen, EU afdracht en nog een hele rits van onderwerpen die onze volksvertegenwoordigers maar ingewikkeld vinden om uit te leggen zonder het woordje ingewikkeld te gebruiken.

En natuurlijk ben je gelijk een populist als je met gemakkelijke oplossingen komt.
Dus kom ik met een gemakkelijke oplossing voor de EU afdracht oftewel de contributie die Nederland moet betalen om maar lid van de Europese gemeenschap te mogen blijven.

Engeland gaat de EU verlaten en daarmee vervalt hun miljarden bijdrage aan de EU. Maar ook de Zuidelijke Europese landen vinden dat zij meer contributies willen ontvangen uit diverse potjes.
En daar komt de Eerste Hulp Bij Onkunde verbanddoos tevoorschijn.
De rekverbanden, scharen en pleisters worden tevoorschijn gehaald.
Het inwikkelen kan beginnen en hun onmacht kan niet meer met pleisters onzichtbaar worden verholpen.
Want en minder inkomsten voor de EU en meer uitgave aan de zuidelijke landen, tja dat wordt moeilijk.

En dan komt de populist even met een wel heel makkelijke oplossing.
Er komt minder binnen aan inkomsten dus dan ga je kijken naar onzinnige uitgave en die zijn er meer -serieus- dan genoeg te vinden.
Vervolgens aan diegene die alleen maar de handen ophouden vragen om ook eens voorstellen te doen, om te zorgen dat zij ook eens iets in het huishoud potje kunnen doen.
Tja makkelijker kan ik het niet maken alleen ingewikkelder.

Nederland wordt weleens vergeleken als gekke Henkie in Europa die een zak met geld krijgt en binnen de kortste keren alles op heeft.
Het kabinet van Nederland is geen gekke Henkie maar sommige ministers moet je geen zak met geld geven. Zie de marine kazerne die niet doorgaat en miljoenen aan compensatie kosten gaat .
Als men kijkt naar de “ingewikkelde” debatten in de Tweede Kamer en men het daar soms “lastig” vindt om het paard bij de naam te noemen, ja dan wordt alles wel heel ingewikkeld.

Mummies zijn ingewikkeld.