Bekende Nederlandse Neef

Cale columns 14 feb 2020

Kreeg je recent ook de vraag of je wist dat Matthijs van Nieuwkerk een volle neef is van cabaretier Hans Sibbel (Lebbis)? Dat was duidelijk geworden bij DWDD, een BNN/Vara programma, waarbij BNN inmiddels staat voor Bekende Nederlandse Neef. Als je aanvankelijk ontkennend hebt geantwoord, dan weet je het nu wel en wordt je kennis gepeild over het feit dat Radio538 presentator Frank Dane een volle broer is van de van zichzelf al volle presentator Robert Jensen.

Is het nou zo van belang dat Prince Mohammed, die met June Lodge ‘Someone loves you honey’ de hitlijsten in zong een broer is van Humberto Tan? Waarom intrigeert het dat Arjen Lubach schuilgaat achter Slimme Schemer en Janine Abbring achter Tido in de parodie op Eminem (Slim Shady) en Dido? Kroon op deze trivia is het weten van de verwantschap tussen Armin van Buuren en de koning, want alias W. A. van Buren.

Wat is het toch dat mensen gefascineerd zijn door het wel en weetjes over bekende mensen? Is het aanbidding? Herkenning? Jaloezie of gewoon onschuldig zwijmelen? Je eigen sores vergeten? Lekker veilig, want zij kennen jou niet en jij denkt hen wel te kennen. En dan mag je er van alles van vinden. Ongestraft
.
En waarom zijn sommigen bekend? Enkelen enkel en alleen omdat ze bekend zijn, zijn ze bekend. Aan veel beroemdheden, die alleen beroemd zijn vanwege hun beroemd-zijn (Kardashians, Hiltons, etc.) hangt een soort halo, want beroemd zijn staat kennelijk ook voor goede eigenschappen. De uitzondering op die regel is Bekende Nederlander Henk Bres, van beroep mediapersoonlijkheid, die bekend is omdat ie veelvuldig opdraaft in programma’s als logisch gevolg van dat ie veelvuldig opdraaft in programma’s.

Terugkomend op de bekende neven verwacht je dat beroemdheden met eenzelfde familienaam wel eens nauwer verwant zouden kunnen zijn. Blijkt niet te kloppen. Diana Ross heeft niets gemeen met Bob Ross. Kiss’ Gene Simmons deelt niets met Sylvana Simons. Ron en Carlo Boszhard zijn broers, echter geen verwantschap met de beroemde majoor. Dus zelfs dat kan Ron, in zijn aandoenlijke opmars van Beetje Bekende Nederlander naar echte BN-er, niet in zijn queeste gebruiken.

Zelfs als voor- en achternaam en professie overeenkomen, is een familiaire relatie niet meteen logisch. Zo zijn er 2 beroemde muzikanten met de naam John Cale. Dan denken velen aan JJ Cale. Dat (en die) is prima, maar staat in de shady van Dé John Cale. Want JJ heeft een American Background, maar John Cale lekker een Velvet Underground.