Autisme en woonruimte boven de 35 jaar

Rhido Ouwejan 18 feb 2020

Toen ik vroeger op de Plesmanschool in Weesp zat, zei een aantal kinderen van mijn school dat ik anders was dan anderen. Ik had destijds vaker E.E.G. onderzoeken moeten doen, maar er was uit dat onderzoek helemaal niets uitgekomen. Totdat ik bij het instituut Tulpenburg in Amsterdam moest komen waaruit is gebleken dat ik een vorm van autisme heb. Ze wisten in begin niet in welke vorm, maar blijkbaar gaat het om klassiek autisme.

Voor mijn leeftijd was best wel in een late stadium. Ik was 14 toen bij mij gediagnosticeerd werd. Viel bij toen op dat ik weleens door andere mensen verkeerd begrepen werd. Toch lijkt mij best wel de vraag kan ik in een prikkelarme woning gaan wonen? Maar ik denk ook dat overal wel wat is. De hamvraag is ook of ik voor eventueel voor later in een woongroep kan gaan wonen voor mensen met autisme. Helaas zie je in Nederland namelijk niet echt veel woongroepen voor mensen met autisme boven de 35 jaar. Autisme is niet te genezen, maar de vorm van autisme blijven de mensen meespelen.

Toch denk ik dat er in Nederland meer woongroepen kunnen komen voor mensen met autisme boven de 35 jaar, verspreidt over het hele land. Ik denk dat er vooral genoeg animo voor is. Maar de wachtlijsten kunnen wel oplopen. Onder ander in Utrecht is er een, maar ik heb van mijn vader gehoord dat daar ook een jongen met autisme daar woont, . Maar helaas is de omgeving daar omheen stukke minder. In Hilversum was ook geen optie omdat de woonruimte te klein is. Maar ik denk wel dat ons ooit wel gaat lukken om een nieuwe woonplek voor te gaan vinden. De vraag is wel of dat te betalen is? En of dat wel komt.

Ik denk wel dat we vooral heel veel geduld moeten gaan hebben. Maar dan nog is maar de vraag of het zinvol is om te gaan verhuizen. De voor-en nadelen moeten zeker nog wel alles op een rijtje gaan zetten. Maar als het aanbod komt sta ik nog vrij om te gaan beslissen wel of niet. Maar ik snak er wel een beetje naar…..