Zelfhulpconsumptie

Marjolein Klop 26 jan 2020

Kijk eens rond in de gemiddelde boekhandel. Wat valt er dan op? Naast de gebruikelijke literaire top 10 en de kookboeken met uiteenlopende diëten inclusief nog meer beloftes (maar dat is een ander onderwerp), treedt er een andere categorie op de voorgrond: de zelfhulpboeken. Zelfhulpboeken die ons onder andere vertellen te consuminderen, te mediteren en genoeg dankbaarheid te tonen. Nu is dit geen pleidooi tegen zelfhulpboeken, en begrijp ik het bestaan en succes volledig: wie wil er niet alles uit zijn leven halen? Al helemaal nu het januari is en de goede voornemens nog net niet helemaal vergeten zijn (hoewel de meeste goede voornemens al op 19 januari gesneuveld zouden zijn).

Maar nadat ik zelf ook de nodige zelfhulpboeken gelezen heb, kan ik concluderen dat je jezelf niet vooruithelpt met het lezen alleen: er moet actie volgen. Maar hoe verminder je dan het consumentisme en handel je naar wat in het boek gepredikt wordt? En belangrijker, wat te doen als boeken elkaar tegenspreken? Zelf denk ik dat het helpt om niet alleen passief te lezen, maar jezelf te motiveren het boek actief te gebruiken, bijvoorbeeld door de tekst te verwerken: schrijf je eigen ideeën en meningen hierover op en maak deze bespreekbaar. En vooral, neem de tijd om de boeken te verwerken door even niets te doen, een wandeling te maken of heel lang onder de douche te staan. Dit maakt dat je enerzijds trouw blijft aan jezelf en de tegenstrijdige opvattingen in verschillende boeken niet meer van belang zijn. Je vormt hieruit immers je eigen opvattingen.

Toch blijf ik de boeken consumeren alsof het thrillers zijn. Lezen ze dan te makkelijk weg? Zouden ze misschien wat zwaardere kost moeten bevatten? Daar ben ik het ook weer niet mee eens. Ik denk dat de toegankelijkheid en leesbaarheid de uiteindelijke actie juist weer ten goede komen. Van alles wat je leest, steek je wel wat op, dat valt niet te ontkennen. Maar hoe haal je het maximale uit een zelfhulpboek? Ook hier blijken weer zelfhulpboeken over geschreven te zijn. Misschien wordt het tijd om die ook maar eens in huis te halen.