Vreemdgaan is niets voor mensen van de EO

Alex 22 jan 2020

Er woedt al een tijdje een woelige strijd tussen de talkshow van de NPO en de talkshow van RTL 4. Het is een strijd met pieken en dalen en met dagkoersen en dagwinnaars. Maar op de presentatie van de Duo’s van de NPO was het nodige aan te merken. Te onwennig. Te onervaren. Geen goede samenwerking, geen goede chemie. Het duo Thijs van den Brink en Giovanca Ostiana moest het meeste lijden onder de gesel van de publieke opinie. Afgelopen dinsdag was in mijn ogen een nieuw dieptepunt toegevoegd met het optreden van zangeres Merol, die een liedje had gemaakt bij een schilderij dat hing in het Mauritshuis. Zij had niet gekozen voor het wereldberoemde schilderij van een vogeltje zoals : het “puttertje” maar voor een schilderij met een tafereel van de romeinse godin Venus, die vreemd ging met één of andere godheid met de naam Mars.

Merel zat de mythologie was. Het enige wat zij waarschijnlijk wist is dat mannen van Mars komen. Maar het presentatie duo Thijs van den Brink en Giovanca Ostiana was uit een heel ander hout gesneden en kwam met de wetten van de EO aanzetten over goed en kwaad. Thijs confronteerde Merol met haar opmerking “zullen we dan maar afspreken dat iedereen gewoon vreemd kan gaan”, dat op de website van het Mauritshuis stond.
Ik zag Merel klein worden. Had ik dat gezegd ? Stamelde ze geschrokken. Nou ja… ik had liever voor ‘iets levenloos’ gekozen. En Thijs ging verder met spitten: wat zou jij ervan vinden als je vriend vreemd ging? Zo had ze het ook weer niet bedoeld . Zo had ze niet naar het schilderij gekeken.

Gek eigenlijk? Want vreemd gaan kan zoveel meer betekenen. Het hoeft toch niet altijd over seks te gaan? Het kan ook over vreemde transfers gaan. Zoals die van Eva Jinek, groot geworden bij de NPO, maar getransfereerd naar RTL 4. De vraag die mij bezig hield is: waarom had Merol gekozen voor het schilderij van Joachim WteWael over Venus met Mars. Maar koos zij niet voor bijvoorbeeld: het puttertje van Carel Fabritius of een ‘levenloos’ onderwerp, als een stilleven. We zullen het nooit weten. Maar de overstap van Jinek naar RTL 4 kunnen wij wel beoordelen. Wordt zij de kijkcijfer kampioen van 2020 of wordt dat toch de NPO-er Thijs van den Brink.