Vette pech voor de koala’s

Mike van Zandvoort 13 jan 2020 / 10:01 uur

Er is geen zuurstof uit de lucht te halen. De zwarte lucht is zo dik dat het niet in je luchtpijp past. Je klimt sneller dan je ooit hebt geklommen, maar het vuur zal je altijd inhalen. De ogen van je moeder verraden de doodsangst die zij uitstaat en je weet het zeker, je gaat een verschrikkelijke dood tegemoet.

Jij en een miljard van je eilandgenoten zijn om het leven gekomen. Een miljard, dat is een 1 met negen nullen, duizend maal een miljoen, 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0.

Een derde van de totale koalabevolking hoort bij de miljard slachtoffers. Alsof de zwarte dood in een paar weken tijd door je ras heeft geraasd. De buidelmuis krijgt er gelukkig niets meer van mee, die is inmiddels al uitgestorven.

De ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Aan de andere kant zijn er extreme temperaturen en heerst niet de mens, maar droogte, zoals nu in Australië. De grootste droogte en de hoogste temperaturen sinds de metingen begonnen. Op de plekken waar de vlammen nog niet kwamen liggen dode droge planten, te wachten op een vonk. Een brand eenmaal begint, verspreid het vuur zich als een walk in the park. Regen komt er niet, de zomer is pas net begonnen. De droge planten zullen plaatsmaken voor verkoolde dieren.

“Misschien is het overtrokken, ons invloed op het klimaat.” “Broeikasgassen, laat me niet lachen!” “Misschien is het wel een leugen door China bedacht om de Amerikaanse economie het net iets moeilijker te maken.”

We kunnen het ons amper voorstellen. Zo achter onze dijken, in onze grauwe flats, tijdens onze zachte winter. Maar de mens is afhankelijk van de natuur. Helaas kan de mens dat niet goed verkroppen. We hebben afgelopen eeuw bij moeder natuurlijk onze zin er zo hard doorheen gedramd dat zij inmiddels ook afhankelijk van de mens is geworden. Precies zoals we het lekker vinden.
Melk en biefstuk. We eten het regenwoud op, hap voor hap. Massaconsumptie, heatwave, freakweather. Australië is uitgedroogd, verbrand en zelfs verkoold. Een cabrio als tweede auto voor de leuk erbij. We verhitten het heetste continent. Vette pech voor de koala’s.

Reageer op artikel:
Vette pech voor de koala’s
Sluiten