There is a Planet B!

Oscar van Schijndel 21 jan 2020

Onder de noemer “Fridays For Future” vond gedurende het afgelopen jaar een wereldwijde literaire bordkartonsloganwedstrijd plaats. De meest gelezen kreet was: “There is no planet B”. Die slogan kan dit jaar bij het oud papier: Planet B bestaat!

Nu denk je misschien aan TOI 700 d, de planeet die NASA dit jaar heeft ontdekt. Deze planeet heeft immers alle kenmerken die mensenleven op onze aarde mogelijk maken. Er is alleen één probleempje: TOI 700 d staat op 80 lichtjaar van de aarde. Een afstand waar hooguit E.T. 2.0 met zijn klimaatneutrale e-bike naartoe kan fietsen.

Nee, Planet B is dichterbij dan je denkt. Als ik de berichtgeving moet geloven, gaat de Europese Unie maar liefst 1 biljoen investeren in verbetering van het klimaat. Ik heb lange tijd gedacht dat dit een foute vertaling was van het Engelse begrip “billion”, maar het is toch echt 1000 miljard euro. Een Biljoen dus, met een hoofdletter B. Het geld wordt geïnvesteerd in zonne- en windparken, het bomen van planten…, nee, bomen planten natuurlijk. Zodat we straks kunnen zeggen dat onze planeet is gered en dat Europa dat toch maar mooi voor elkaar heeft gekregen.

Tot zover de theorie, nu de praktijk die een Planet A noodzakelijk maakt. Buiten Europa leven namelijk nog iets van 4-5 miljard (“billion”) mensen. Zij zien onze gekozen regeringsleiders, kleurrijke steden, drukke winkelstraten en genoeg te eten voor iedereen. Zij willen net zo leven zoals wij dat nu doen. Dus ieder een eigen gemotoriseerd setje wielen voor de deur, een dozijn apparaten aan een supersnel internet en een paar keer per jaar met het vliegtuig op vakantie. Europese bedrijven kunnen hun die weelde geven. Maar dat mag blijkbaar niet van Planet B.

Gelukkig is die Planet A er ook. Want voor zover ik weet, wonen die 4-5 miljard mensen in Afrika, Amerika, Azië, en Australië. En wellicht ook op Antarctica. Wat we dus nodig hebben, is een afscheidingsbeweging. Ja maar Oscar, dan moeten we dus naar een andere planeet als we de Taj Mahal of het carnaval van Rio willen aanschouwen? Tja, voor buitenaards mooie zaken moet je iets over hebben.

En ja, we houden geld over. We hoeven, anders dan op Planet A, geen muren te bouwen om vluchtelingenstromen tegen te houden. Toch zit één ding me niet lekker: zal Donald, die zo hoog van zijn toren blaast op zijn Trump E.T., voorstander zijn van zo’n Euxit? Ach, maakt niet uit, de NASA op Planet A vindt vast wel een alternatief. Planeet Europa is in ieder geval gered.