Kapselkeuze

Mark de Jong 16 jan 2020

Noord-Korea. Wat zijn ze ons westerlingen weer te slim af. Als je in de totalitaire dictatuur een kappertje pakt, dan is de meest gestelde vraag net zoals bij ons: “Wat mag het worden?”. Het verschil is alleen dat je daar niet mag zeggen: ”Doe maar zoals Beckham”. Ja, je mag het wel zeggen, maar de Aziatische barbier gaat daar geen gehoor aan geven.

Als man mag je kiezen uit 10, door de overheid zorgvuldig geselecteerde, kapsels. De vrouwen komen er met de keuze uit 18 knipsels iets beter vanaf. Getrouwde vrouwen mogen trouwens langer hebben dan de meiden zonder ring op de vinger. Als je als man in de stoel plaatsneemt, is de kans trouwens groot dat de kapper als suggestie het kapsel van Kim Jong-un geeft. Sympathiek van ‘m.

Van zo’n belachelijke regel gaan onze democratische haren natuurlijk recht overeind staan, maar is het wel zo’n slecht idee? Het had ons namelijk een dieptepunt in de Hollandsche geschiedenis der haardracht kunnen besparen; de man bun. Keuzevrijheid brengt niet alleen maar goeds mensen.