Is Nederland nog een democratie?

Minoesjka Marinisse 25 jan 2020

“Democratie is een regering van de meerderheid die rekening houdt met de noden en wensen van de minderheid, met daarbij een vrije pers en een onafhankelijke rechtsstaat”. Met deze definitie ben ik van mening dat Nederland geen democratie is. Voor je uit je slof schiet, laat het me uitleggen.

Nederland wordt nu geregeerd door de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Ondanks dat zij samen een meerderheid vormen, zijn zij niet allemaal de grotere partijen van de verkiezingen in 2017. De PVV was bijvoorbeeld de op een na grootste partij. In mijn optiek moeten de grootste partijen met elkaar een regering vormen. Zij zijn namelijk de partijen die de meerderheid van Nederland heeft gekozen om het land te regeren. Is het nu namelijk niet stiekem een regering van een minderheid die zich geforceerd heeft in een meerderheid? De ChristenUnie is namelijk met 5 zegels toch echt niet een partij die door de meerderheid van Nederland is gekozen.

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, daarom kan ik deze column schrijven. Toch is de pers niet helemaal vrij. Neem nu RTL Boulevard die niet naar de fotosessie van het koninklijk gezin mag. Ze hebben namelijk een foto van het gezin laten zien, die ze van een openbare Instagram account hebben. Bij andere bekende Nederlanders is dit normaal, maar bij het koninklijk gezin mag dit niet. De pers is dus toch niet vrij.

De rechtstaat is best goed geregeld, iedereen heeft recht op een advocaat of krijgt iemand toegewezen. Dan komt het nieuws dat een advocaat op straat is neergeschoten. Niet als een foutje, maar omdat het de advocaat van een kroongetuige was. Wat betekent dit voor de toekomst? De onafhankelijke rechtstaat was het enige punt wat Nederland nog een democratie maakte.

Dus, ondanks dat de regering een meerderheid vormt, is dat niet de meerderheid die de Nederlanders gekozen hebben. Nu dacht ik dat de bedoeling van de verkiezingen was dat de Nederlanders aangeven wie zij willen dat het land regeert en dat dan de grootste partijen dat gaan doen. Misschien ben ik te naïef, maar als dat niet de bedoeling is van de verkiezingen, wat dan wel? Daarnaast is de pers toch niet zo vrij. Zou de NPO echt kritisch kunnen zijn naar de politiek, die hen betaalt? Ik denk van niet. Tot slot houd ik mijn hart vast voor de onafhankelijke rechtstaat, zeker na de liquidatie van een advocaat. Je mag het volkomen oneens zijn, maar voor mij is Nederland geen democratie meer. Wat dan wel? Ik heb geen idee.