Innerlijke stem

Deborah van der Mars 23 jan 2020

‘Uit onderzoek van Linkedin blijkt dat 70 procent van de werknemers stress ervaart door een verstoorde balans tussen werk en privéleven.’ Hiermee opende het artikel in Metro van woensdag 22 januari naar aanleiding van de Workjuice Podcast over stress, burn-out en andere vervelende verschijnselen van onze huidige druk-druk-druk-maatschappij. Dat is best een pittige conclusie. Het raakte me toen ik besefte dat die conclusie betekent dat van alle mensen die ik vanochtend in de trein was tegengekomen, meer dan de helft deze conclusie dus leeft!

Ik las het artikel terwijl ik (vrouw, 40 jaar, herstellende van een burn-out) op weg was naar mijn coach. Een coach die mij helpt om in de tweede fase van mijn burn-out, mijn gevoel weer leidend te laten zijn in wat ik doe en hoe ik ander gedrag kan inzetten dat mij dichter brengt bij wie ik werkelijk ben in plaats van wat ik van huis uit heb meegekregen. En dat is nodig want toen ik uit de ik-heb-het-niet-zien-aankomen-maar-ik-val-keihard-naar-beneden-fase kwam, dacht ik in eerste instantie dat ik het allemaal wel weer alleen kon. Op de oude voet verder maar dan ‘uitgerust’ na 6 maanden ‘niks’ doen.

Niets was minder waar. Mijn burn-out was niet alleen een signaal van mijn lijf en hoofd dat de batterij echt he-le-maal leeg was, het was ook een noodkreet om aan te geven dat het écht anders moest. Niet meer alleen de focus op de ander en de buitenwereld, maar naar binnen en de focus op mezelf. Wat geeft mij rust en ontspanning en bovenal plezier?

De eerste 6 maanden had ik voornamelijk geleerd wat ik niét meer wilde. Maar hoe onderzoek je wat je wél wilt? Door simpele oefeningen maak ik kleine stapjes en leer ik welke eigenschappen ik het beste voor mezelf kan laten werken en welke ik gerust wat minder fanatiek mag inzetten. Zodat een dag me minder energie kost en uiteindelijk zelfs energie gaat opleveren. Dat kan zo eenvoudig zijn als jezelf twee (of meerdere keren) per dag twee simpele vragen te stellen. Wat wil ik écht op dit moment en wat heb ik vandaag voor mezelf/voor de ander gedaan? Hoe klein de stap ook lijkt, het werkt! Ik zoek steeds vaker de rust, ruimte en stilte op van de natuur. En hoor ik soms ineens, al is het nu nog fluisterend, mijn eigen innerlijke stem weer praten.