Het eerlijke songfestival

Wilko Aalbers 28 jan 2020

Wie heeft het songfestival 2019 gewonnen? Tijdens een pubquiz verwacht ik dat deze vraag op een 100% score kan rekenen. Iedereen in Nederland weet wie Duncan Laurence is en elke Nederlander kan op zijn eigen manier ‘Arcade’ vals meezingen. Toch kenden vrij weinig mensen deze beste man toen de inzending vorig jaar bekend werd gemaakt. Ook dit jaar is onze inzending weer vrij onbekend, namelijk: Jeangu Macrooy. Nu slaat de schrik mij persoonlijk toch wel om het hart, want het kan toch niet de bedoeling zijn dat we opnieuw het songfestival gaan winnen met een onbekende zanger die daadwerkelijk kan zingen?

Nederland heeft een uitstekende reputatie als het gaat om veel dingen: waterbeheer, infrastructuur, bonnetjes-affaires. In al deze dingen zijn we goed en dat willen we ook aan de rest van de wereld laten zien. Echter, je kunt niet in alles goed zijn, het eerlijke verhaal is natuurlijk dat Nederland zichzelf traditioneel voor schut hoort te zetten als het op songfestival-inzendingen aankomt. De Toppers die lopen te schuren met danseressen op het podium, een vals-zingende indiaan, een meisje met een draaiorgel en een treintje in een vleesjurk. Voorbeelden van typisch Nederlandse inzendingen die horen bij het eerlijke verhaal van ons mooie landje. Laten we ons dit jaar aan ons eerlijke verhaal houden en ons niet weer vervreemden door voor de overwinning te gaan.

Het songfestival is bij uitstek de plek waar een land zichzelf kan presenteren, dus laten we alsjeblieft ons oer-Hollandse beste beentje voorzetten. Gasten die in Rotterdam komen moeten kunnen zien wat voor een mooi tolerant en gastvrij landje wij zijn. De mensen thuis moeten zien hoe prachtig de show in Ahoy is en hoe talentvol onze presentatoren zijn, maar laten we dit jaar dus ook maar aan de rest van de wereld zien hoe een Nederlandse songfestival-inzending eruit hoort te zien, want we horen ook trots te zijn op onze eigenaardigheden.

Wie weet zitten er ook nog wel voordelen aan als we dit jaar bijvoorbeeld Frans Bauer en Donnie naar het songfestival sturen. De Europese buurlanden zullen ons wat minder serieus nemen en een maandje later met wat lagere verwachtingen beginnen aan de wedstrijden tegen ons op het EK-voetbal.

Dus sorry Jeangu Macrooy, maar helaas zal dit jaar alles moeten wijken voor een échte Europese titel, namelijk die begin juli wordt verdiend op Wembley. Volgend jaar weer een mogelijkheid!