Gelukkig maar

Jan Gangelen 14 jan 2020

Aan mijn familie en vrienden had ik kaartjes gestuurd met de beste wensen voor het komende jaar. Dat zij dan gelukkig mogen zijn. Dat is echt wel nodig met al die zwartgallige voorspellingen die sommigen ons voorschotelen. Maar om een uitgebrachte wens in vervulling te laten gaan moet je zelf wel meewerken.

Goede voornemens helpen natuurlijk altijd om gelukkig te blijven. Ik ben op het pad van verlicht denken terecht gekomen. Mijn vrije wil overgeleverd aan de lessen van de yoga bovenmeester.

Met stijve spieren in kleermakerszit is als beginneling een hele beproeving. Geconcentreerd luisteren naar mijn eigen ademhaling. Terwijl mijn beenspieren tegenstribbelen in hun dubbelgevouwen positie. De kramppijn in mijn ene been durf ik nu onder ogen te zien. Maar die been te ontspannen door het een stukje verplaatsen helpt ook.

Ik ontvang een mantra, om geluk te bereiken. Meer geluk is nooit weg. ‘Ik sta mezelf toe om voorrang te geven aan dingen die me plezier geven, creativiteit en verbinding.’ Dat deed ik dus al door met deze yoga cursus te beginnen.

Is meer geluk een dwanggedachte voor mij? Volgens onze royale vorst in zijn kersttoespraak, mag geluk najagen geen obsessie zijn. Maar onze ministeriële bovenbaas Mark dan, die ons aanmoedigt niet tevreden te zijn met een zesje? Meer geluk is toch altijd beter?
Straks kan ik mijn geluk niet op. Dan kom ik in de wolken terecht.