Dromen draaien

Charlotte de Roeck 6 jan 2020

Ik sta op een trap op een dijk. Terwijl ik naar beneden kijk, bekruipt me een angstig gevoel. Mijn benen beginnen te trillen, mijn handen worden klam en ik verstijf helemaal. Ik durf me niet meer te bewegen. Ergens hoor ik een zachte stem. Een stemmetje in mijn hoofd, dat zachtjes tegen mij zegt dat dit helemaal niet echt is. Het is een droom, of beter gezegd, een nachtmerrie. Ik word wakker en ik probeer met mijn ogen open te liggen en me bewust te worden van mijn omgeving. Mijn hart gaat tekeer en ik ben lichtjes aan het zweten. ‘Het is maar een droom, je ligt gewoon in je bed’, zeg ik tegen mezelf terwijl ik een slokje water drink.
Al sinds ik klein ben, heb ik regelmatig last van zogenaamde ‘enge dromen’ en ook de laatste tijd heb ik ze weer. Ze komen en gaan. Soms heb ik ze weken achter elkaar en droom ik nergens anders over. Dan zijn er geesten of inbrekers. De andere keer is het maar één nachtmerrie en droom ik daarna weer goed. Toch heb ik na iedere nachtmerrie een slecht gevoel.
Vroeger kon ik mijn moeder roepen wanneer ik een nachtmerrie had. Dan kwam ze bij me in bed liggen tot ik weer in slaap viel. Tegenwoordig slaapt mijn vriend af en toe naast me, maar de meeste nachten lig ik alleen in mijn bed. Dan is er niemand om me een veilig gevoel te geven en me te zeggen dat er niks aan de hand is.
Tips krijg ik genoeg, hoor. Daar ontbreekt het zeker niet aan. De een zegt dat ik mijn droom positief moet maken, zodat ik er een goed gevoel bij krijg. De ander zegt dat ik wat moet lezen. Weet je wat de meest opvallende tip is die ik gekregen heb? Ik moet andersom in mijn bed gaan liggen, dus mijn voeten op mijn kussen leggen, net als Pippi Langkous. Een verhaal positief maken lukt me nog wel, en een boek lezen midden in de nacht is ook geen probleem, maar andersom in mijn bed liggen… moeite kost het niet, begrijp me niet verkeerd, maar het voelt wat onwennig om het zo te doen. Misschien is het wel het proberen waard, wie weet… Ik vraag me wel af: zou Pippi Langkous nooit last gehad hebben van nachtmerries?