De solo mensen

Erwin Troost 20 jan 2020

Ik ben graag alleen in mijn huis, omdat ik de hele week met mensen praat, soms brieven en kaarten verstuur. Ik ben dan ’s avonds of in het weekend wel eens uitgeput door alle prikkels. Maar mensen verbazen zich soms over wat praten of woorden door de brievenbus kunnen doen. Meer dan een App.

Soms dan treed ik in een bus binnen en dan zie allemaal solo mensen. Ze houden allemaal twee stoelen bezet en ik vraag altijd aan een jonge meid om haar tas weg te nemen en ga er dan naast zitten. En dan zeg ik keihard tegen haar: “Ben je jezelf aan het uploaden!?” Omdat ik meestal alleen maar mensen zie die een ander niet meer durven aan te kijken joh.

Het aantal singles groeit steeds meer en we werken overal aan mee door geen nee te zeggen. Ondertussen bouwt de industrie door aan real dolls voor mensen die eenzaam zijn. Er bestaan al knuffelrobots voor oudere mensen, zodat de kleinkinderen niet meer op bezoek hoeven te komen. En JIJ hebt daar geen nee tegen gezegd, maar jij wordt later ook oud in een nog vreselijkere wereld. Nee, jij was aan het appen in een bus met een lege stoel naast je. Ik kwam naast je zitten, maar er kwam niet sociaals uit je.

Toen ik de bus uitstapte zocht ik mijn fiets op. En ging naar huis. Ik moest links af, stak mijn linkerarm uit. Ineens hoorde ik geschreeuw: “Noooooooooow.” Een fietser ging te snel, we kwamen in een botsing, omdat hij in deze nieuwe wereld niet wist wat richting aangeving was.

We zijn alleen. En we weten niet meer hoe te denken aan een ander. Maar dat is niet erg, want mensen scannen hun eigen boodschappen al in de supermarkt, dus we hoeven niet meer aardig tegen kassameisjes te zijn. En die zijn dan ook minder nodig, maar wees niet gefrustreerd als daar straks een rij staat. Nu kun je nog roepen: “Vierde in een rij. Kassa erbij.” En als dat niet kon kreeg je gratis boodschappen. Alles laat de mens verloren gaan. En dan weten jullie meteen waarom de Bingo vanavond niet doorgaat en steeds meer dingen verloren gaan als jullie ook later eenzaam zijn.

Dag moderne mens, ga nu maar weer je oren schoonpoetsen met die elektrische tandenborstels in jullie oren. En ik weet dat ik ontiegelijk dom ben en jullie jaren vooruit, maar vertel me dan iets waarvan ik kan leren, lieve gentle people?