De eeuwige strijd van goede voornemens

Mariët Wielhouwer 3 jan 2020

“En, heb jij nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?” Dat was het eerste wat mijn collega aan me vroeg op 2 januari nadat we elkaar het beste voor het nieuwe jaar gewenst hadden. Lachend antwoordde ik: ‘Ja hetzelfde als iedereen en als elk jaar, wat gezonder leven en meer sporten!’

Ik heb persoonlijk een kleine allergie voor de woorden ‘goede voornemens’. Ik vind het namelijk nogal cliché dat iedereen in de eerste maanden van het nieuwe jaar zichzelf van zijn of haar beste kant laat zien en overdreven meer gaat sporten, minder gaat roken of minder suiker gaat eten. Ik moet toegeven, zelf heb ik me deze week ook weer voorgenomen om weer eens te gaan sporten na de kerstdagen en om al dat gesnoep tussendoor te verbannen dus ik snap dat de rest van Nederland er ook zo over denkt. Maar toch irriteert het me dat ik geen plekje meer kan bemachtigen in de maand januari in mijn favoriete groepsles. Of wanneer ik weer eens een avondje baantjes ga zwemmen, ik als ik me helemaal uitstrek zowel voor als achter me iemand aanraak omdat iedereen spontaan besluit te gaan zwemmen. Maar goed, ieder mens voelt de druk om zichzelf van zijn of haar beste kant te laten zien en dat kan je ze ook niet kwalijk nemen.

Ik heb het zelf helaas nog nooit echt vol gehouden. Gezonder eten is leuk totdat je een verjaardag of een feestje hebt. En minder roken klinkt ook goed te doen, behalve als iedereen om je heen het wel doet. Ik bekijk het meestal maar per week. Een week leuke dingen? Dan gaan we de week erop weer wel een extra keertje sporten. In het begin lijkt het namelijk ook nog leuk om een goed voornemen te bedenken en daar stipt 1 januari mee te starten. Maar in de praktijk blijkt dit wat lastiger dan gedacht. In het begin is het nog leuk en voel je je super voldaan als je eens dat frietje door de weeks laat staan maar na een paar weken is de euforie er ook wel een eind af. Leg de lat dus niet te hoog want dat bezorgt je alleen maar stress. Begin lekker klein bij voornemens die je wél kunt halen!

Mijn tip aan iedereen die een goed voornemen heeft? Leg niet zoveel druk op jezelf en bekijk het lekker per dag. Zin om vandaag een extra halfuurtje te sporten? Super! Maar heb je nou juist vandaag trek in een extra sigaret? Ook goed. Meer dan je best kan je immers niet doen.