De echte stilte bestaat niet

Masah Fofana 22 jan 2020

Wie heeft dat nou gedacht? Dat er stilte coupé in de trein bestaat? Het verbaast me iedere keer dat treinen dit soort comfort beschikken. Het is net alsof er een Amerikaan mij vertelt dat er op area 51 aliens wonen (en of ik dat moet geloven!?).

Met een zware rugzak aan mijn schouders en met beide handen vastgeklemd aan een papieren bekertje chocomelk wacht ik op de trein die mij naar de bestemming zal brengen. Ik hoor via de intercom dat er treinvertraging is. Ja hoor, dit moeten we keer op keer horen; die geluiden. Van mensen die tegen discussiëren hoe hun dag eruitziet, het signaal van een whatsapp bericht, De trein die bij het spoor binnen raast, de schuiven deuren die open en dicht gaan. Kan jij het al voorstellen? Natuurlijk kan jij dat. Dit maken treinpassagiers zoals ik elke dag mee.

Voor het eerst wil ik de stilte coupé uitproberen. Even testen of het daadwerkelijk stil is. Als een soort Alice in wonderland maar zonder dieren en magie loop door de deur. Terwijl passagiers aan hun laptop zitten of aan hun boeken neuzen, kijk ik naar het raam. Ik heb voor de zekerheid mijn telefoon op stil gezet want er staat met grote koeienletters op het raam STILTE. Tegenover mij zit een man driftig te typen aan zijn toetsenbord en naast hem zit een oude dame te kletsen over haar vakantie in Zurich met een man aan de overkant. Ik kijk om me heen. Terwijl dit schouwspelletje gebeurt kijkt de rest naar telefoon. Alsof het hun niet stoort.

Nu realiseer ik me: De echte stilte bestaat niet! Het heeft dezelfde functie als stadsbussen die bordjes bestikkeren over dat je niet mag eten en surprise surprise; we doen het toch. Dus wat heeft een stikker met stilte op een raam nou voor zin? Overal hoor je toch geluiden. De trein die rijdt op het spoor telt ook. Volgens het woordenboek Van Dale is de definitie van stilte ‘geluiden die je niet hoort.’ Ik denk dat de nieuwe definitie van stilte moet luiden: ‘geluiden die wij horen maar volgens de ander niet als herrie beschouwen.’ Als ik de trein uitstap zet ik mijn koptelefoon op om het nieuws van 12:00 uur te luisteren. Dat vinden mijn oren geen ramp.