Cadzand-Bad

Derek Hogeweg 16 jan 2020

"Shit happens", zei mijn leraar Engels vroeger altijd. Hij lachte er niet eens bij.

Na vijftien dagen van 2020 te hebben geproefd moet ik toegeven: de man had een punt. Er gebeuren inderdaad verschrikkelijke dingen en je ziet ze zelden aankomen. Zo is mijn auto onlangs het slachtoffer geworden van brandstofdiefstal. Brandstofdiefstal: ik wist niet eens dat het bestond. Dan maken ze een gaatje in je tank en vervolgens loopt de benzine eruit. Of diesel. Dat allemaal terwijl de auto geparkeerd stond op een carpoolplaats. Knap hoor. Het gevolg was dat er met de auto niet gereden kon worden – er zat immers een gaatje in de tank, dus tanken had niet zoveel zin. Er moest een nieuwe tank worden gemonteerd. Hierdoor was ik de auto een week kwijt. Om nog maar te zwijgen over de kosten.

Ja, daar heb je een verzekering voor. Maar declareren is niet altijd lucratief. Bovendien moet je voor de grap eens proberen een autoverzekeraar begin januari te bereiken. Kansloos. Ik denk dat ik in totaal ongeveer drie uur aan het bellen ben geweest. Toen ik het eenmaal voor elkaar had gekregen om vervangend vervoer te regelen, was de auto alweer gerepareerd. Met dank aan de garage die er druk achter heeft gezet.

Natuurlijk, het kan altijd erger. Uiteindelijk is het maar een auto. Een ding. Toch is ook hier van toepassing: je weet pas wat je mist al je het niet meer hebt. Het busschema staat inmiddels in mijn geheugen gegraveerd. Even realiseerde ik me hoe afhankelijk je bent als je geen eigen vervoer hebt. Ondanks dat het OV in Nederland prima is geregeld. Bijna iedere uithoek is bereikbaar. Tenzij je in Cadzand-Bad woont, dan heb je een probleem. Stel dat ik daar zou wonen en een baan zou hebben in Middelburg. Dat is met de auto in een uurtje prima te doen. Maar als die optie wegvalt, dan wordt het een heel ander verhaal. De routeplanner kent niet eens een OV-verbinding tussen Cadzand-Bad en Middelburg. Vermoedelijk kun je het beste naar Breskens fietsen, daar in de Westerschelde springen en naar de overkant zwemmen.

Mijn auto staat hier weer op de oprit. De eerste tegenslag van 2020 zit erop. Shit happens. Als dit alles was dan wordt het een fantastisch jaar.