Sint en 2019-piet

Sybe van der Putten 2 dec 2019 / 09:11 uur

Het Sinterklaasfeest moet en zal nog vele malen meer inclusief worden, daarom heb ik de taak op mij genomen om het Sinterklaaslied in een nieuw, politiek correct, jasje te steken.

“Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. " Ik zie hier al heel veel misgaan. Om te beginnen is zie een vorm van zien, iets wat niet voor iedereen mogelijk is, “Waarneem" is dus een mooier alternatief voor “zie". Stoomboten zijn niet geheel klimaatneutraal en dit zou dus ook snel moeten worden aangepast, dus veranderen we het in “zeilboot". Dan verwijderen we nog even het deel “uit Spanje", want dat is ook niet geheel inclusief.

“Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan." Sint is een Bijbelse term en dus niet inclusief voor andere geloven, daarom halen we dat stuk weg. Wederom gebruiken ze het woord zien en weer veranderen we dit naar “waarneem". Ook het woord staan kan gevoelig liggen voor de mensen die dit niet kunnen en moet verwijderd worden.

“Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer." Een grote fout zien we hier in “zijn paardje", naast dat we ervan uitgaan dat Sint weer een man is, word er ook een verkleinwoord gebruikt voor het paard. Hiermee wordt het paard als bezit en minder gezien. “Het paard" is dus beter hier.

“Hoe waaien de wimpels, al heen en al weer" is toch bewijs dat de tekstschrijvers een inclusieve zin konden schrijven, chapeau! Helaas wordt dat gevolgd met: “Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe." Weer zien we denigrerende taal en dus moet deze zin geopend worden door “Iemand."

“Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe." Dit is een vorm van discriminatie en in 2019 kan dat echt niet meer. Dus schrappen we deze gehele zin uit het liedje.

“Oh, lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij en rijd toch niet stilletjes ons huisje voorbij!" Weer zien wij "Sint" en zoals gezegd moet deze geschrapt worden. Het woord “lieve" impliceert dat er ook stoute Nicolaas zijn en discrimineert dus en moet ook weg. Het woord “huisje" is niet inclusief voor mensen die dakloos zijn en mensen buitensluiten, omdat ze dakloos zijn is niet gepast anno 2019.

Op deze manier is dit lied in ieder geval geschikt om te gebruiken, totdat iemand weer iets vindt in deze vernieuwde tekst wat niet kan in 2020.

Reageer op artikel:
Sint en 2019-piet
Sluiten