Lezerscolumn

pen icon

Derek Hogeweg

Plakjesavond

4 DEC 2019

De Sint is al heel lang vrijgezel, maar dat is niet altijd zo geweest.
Vroeger ging hij wel eens stappen, de goedheiligman gedroeg zich als een beest.
Tot Sinterklaas op een avond een vrouw ontmoette, met lang haar en een leuke snoet.
Ze was mooi, maar moest niets hebben van hard werken en schoorstenen vol roet.
"Blijf jij maar thuis", zei Sint tegen haar.
Dan hoefde hij niets uit te leggen, ze verscheen immers toch niet in het openbaar.
Jaren gingen voorbij zonder dat iemand iets doorhad.
Piet hoorde wel eens wat geluiden uit de slaapkamer komen, maar durfde nooit te vragen hoe het zat.
De cadeautjes werden netjes bezorgd en de kindertjes waren blij.
Sinterklaas was een gelukkig man, iedereen stond voor 'm in de rij.

Op een koude decemberdag was het stil in Spanje, in het grote huis.
Sint stapte de kamer binnen en reageerde verbaasd: zijn vrouw stond niet achter het fornuis!
Hij gaf Piet opdracht de zaak onmiddellijk uit te zoeken.
Een vrouw die zomaar verdween, zoiets kwam alleen maar voor in spannende boeken.
Wekenlang zocht Piet, zonder resultaat.
Sint werd wanhopig, en ging opzoek naar goede raad.
Niet veel later liet een oude bekende van zich horen.
Het was de Kerstman, die vroeg of hij even mocht storen.
"Ik weet waar uw vrouw is", zei de Kerstman, en wees naar het noorden.
"Echt?", vroeg de Sint. "Je hebt haar toch niet laten vermoorden?".
"Nee hoor, maak je maar geen zorgen beste man, ze is in goede handen".
Sint begon nu toch enigszins te twijfelen, maar er ging nog geen lampje branden.
De Kerstman graaide in zijn rode pak en haalde er een foto uit.
Het was een afbeelding van een vrouw met lang haar, en een leuke snuit.
"Dat is mijn vrouw!" schreeuwde Sint woedend. "Wat heb je met haar gedaan?".
De Kerstman barstte in lachen uit. "Ik kan er toch ook niets aan doen, dat ze van jou naar mij is gegaan?".

De Kerstman verdween met zijn slee in de nacht.
Sint bleef alleen achter, piekerend over de naaistreek die hij nooit had verwacht.
Piet zag het verdriet en vroeg of hij iets kon doen.
"Ik heb een hakselaar nodig", sprak de Sint. "Voor iets meer dan alleen groen."
Piet vroeg niets en begonnen te rennen als een dolle hond.
Toen hij uit het zicht was verdwenen grijnsde de goedheiligman, en fluisterde: "op naar plakjesavond".

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Connie van der Zel

Likeability of5

Huizen voor gewone mensen

GISTEREN

Toen ik thuiskwam zag ik direct de bekende envelop op de mat liggen. Groot formaat, oranje logo met in chique letters de naam van de afzender: Damborg. Weer dat verdamde investeringsbureau. Dit is al de derde keer dat ze ons benaderen, ze krijgen er geen genoeg van. Er is wel één verschil: dit keer is de boodschap aan mij gericht, de twee hiervoor aan mijn geliefde ega. Wat denken ze daar? Als het bij de man niet lukt dan proberen we het gewoon bij de vrouw. Die heeft thuis misschien wel de broek aan?

Ik vraag me af of ze misschien hun boodschap dan ook anders geformuleerd hebben. Tegen beter weten in maak ik de envelop open. Nee, natuurlijk niet. “Wij hebben uw huis gespot als interessant object voor onze portefeuille”. Zo ongeveer luidt de eerste zin. Een snelle scan levert op dat er verder ook niks veranderd is. Wij mogen ons huis verkopen, zonder makelaarskosten tegen een marktconforme prijs. En omdat het hun bekend is dat we nog geen verhuisplannen hebben (hoe ze dat weten is me een raadsel) mogen we na de verkoop gewoon ons eigen huis huren.

Dit huis huren, wat zou dat kosten in deze tijd? Wie de woningmarkt een beetje in de gaten houdt, weet dat je voor een gemiddeld appartement in de particuliere sector minstens 1200 euro per maand betaald. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om voor dit huis dan minstens op het dubbele uit te komen. We hebben dit huis gekocht in een tijd dat je als gewoon mens in ieder geval in de zogenaamde mindere buurten nog tegen een goede prijs een huis kon kopen. Je hoeft ook geen rekenwonder te zijn om te weten dat de hypotheek nu veel lager is dan de vermeende huurprijs. Damborg, hoe zit het eigenlijk met jullie rekenkundig vermogen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lolwow
user_63ba3eaafaae8d3caa354fec279dee6edbf6bea0_avataruser_931441db5405ac62bf0b4aa3a4c74740cdfa6ddf_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_89e0c88f7765a94dab03a61cc0f280e593fe5bad_avataruser_88602b4095d5301db6d2a5547b65fcd0444412f8_avataruser_211ba52e68021612e49eff0bcd6b7ee6c5111271_avatar

+100


pen icon

Berry Black

Likeability of5

Reclames

GISTEREN

Aan reclames heb ik een hekel. Niet omdat ik ongeduldig ben, maar vanwege de inhoud. De meeste marketingmensen hebben namelijk geen verstand van marketing.

Voorbeeld: Hans Anders. Deze budgetbrillenboer had jarenlang de slogan: ‘Hans Anders, alleen de prijs is anders’. Duidelijk: zelfde bril, andere prijs. (Of die dan hoger of lager was werd er dan weer niet bij gezegd). Na jarenlange investering in deze campagne werd de slogan ineens aangepast naar: ‘Hans Anders, niet alleen de prijs is anders’. Nu lijkt het alsof je wel minder betaalt, maar er dan ook nog iets anders is aan de bril. Komt ie uit China? Hoort ie eigenlijk op de WC thuis? Eén en al verwarring.

Ander voorbeeld: Philips. De hadden als slogan: ‘Let’s make things better’. Duidelijk: alles werd steeds beter. Je videorecorder kon ook tosti’s maken en je wasmachine gaf ook bijles. Maar toen pasten ze hun slogan aan naar: ‘Sense & Simplicity’. Je moet als (Nederlands!) bedrijf natuurlijk geen Engelse slogan nemen die de meeste Nederlanders niet eens kunnen uitspreken. ‘Sense & Semplex, nee, Sense & Siploc… wat was het nou?’. De nieuwe slogan had moeten zijn: ‘Let’s make things simple’!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_077dc285473055c6149f0448bd45c9513948592c_avatar

pen icon

Rhido Ouwejan

Valse bommelding op station Weesp

27 JAN 2020

Op Twitter las ik op zondag 26 januari even na 21:00 u dat er door hulpdiensten minder treinen van en naar Weesp gingen. Ik vroeg op Twitter wat er nou precies aan de hand was? Volgens een reiziger schreef hij dat er een bommelding was in een trein op station Weesp op spoor 1 en 2. Ik had via mijn moeder over gehad. Ik vroeg of zij bij de politie wou gaan informeren. Op dat moment waren ze bezig met in de trein gaan onderzoeken of er een bommelding was. Ondertussen hele discussie op internet over en weer, waarvan ik 2 personen (uit de Betuwe en uit Noordwijk) heb geblokkeerd omdat ik met hun discussie er juist mee buiten wil gaan houden. Volgens de politie is de woonomgeving althans op de locatie waar ik zelf woon veilig.

Ik had mijn ex-collega gewaarschuwd dat er op station Weesp een bommelding was. Haar zoon twijfelde of hij per trein terug naar zijn woning in Amsterdam wou gaan. Maar gelukkig heb ik hun op tijd gewaarschuwd. Ongeveer ander halfuur later belde mijn moeder op dat ze weer de politie had gebeld, waaruit bleek dat het om een vals alarm ging. Er stonden toen heel veel mensen op spoor 1 en 2. Maar waarschijnlijk was het toen tijdelijk afgezet. De treinen reden bijna normaal en vertraging nam af. Gelukkig is Weesp weer veilig, maar de schrik zat er even in.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Koen Leertouwer

Likeability of7

Het lukt maar niet

27 JAN 2020

Het is een doorsnee maandagmiddag en de discussie wordt maar weer eens aangezwengeld. Klimaatproblemen. Tja, de wereld gaat ten onder en het interesseert ons eigenlijk niet. Ook ik betrap mezelf op geregelde hypocrisie. Wél het label ‘progressief’ willen dragen, maar tóch ’s avonds een worst bij de boerenkool. Het lukt maar niet. Sporadische veranderingen in gedrag daargelaten. “Waarom niet?” is de terechte vraag die ik voorgelegd krijg van een nog nét wat progressievere vriend.
Het antwoord is even diepgaand als eenvoudig. Het uiteindelijke effect van mijn gedrag, is iets dat ik me nog altijd niet voor kan stellen. De notie van menselijke extinctie is in zichzelf voor mij een extinctie, of op z’n minst iets onvatbaars. Ik geloof de wetenschap, maar het denken in het ‘niet-zijn’ lukt me simpelweg niet. Ik wil een voorbeeld zijn, maar heb ook een voorbeeld nodig. Om me heen zie ik meer plastic dan mens. Het gros van de gemeenten lijkt commercie nog altijd boven duurzaamheid te stellen. De JA-JA-sticker, die in z’n eenvoud schittert, is nog altijd ondermaats doorgevoerd. Kerstverlichting die menig gemeente om 2 uur ’s middags ‘verlicht’ tijdens de decembermaanden. Energieleveranciers die nog immer wegkomen met een simpel overgekocht certificaat om trots aan te tonen duurzaam te zijn.
“Zo erg moet je het niet bij de ander zoeken”, krijg ik, wederom terecht, naar m’n hoofd geslingerd. Klopt. Ik moet bij mezelf beginnen. En ik doe heus m’n best. Het terugvoeren van ‘gewone’ consumptie, de grootste probleemfactor in de hele klimaatcrisis, is mijn persoonlijk grootste overwinning. Statistisch gezien is dat echter lang niet genoeg. Twee keer in de maand langs de fastfoodketen en m’n ecologische voetafdruk rijst vrolijk de pan uit. Het móét beter.
Normalisatie van klimaatvriendelijke acties is een noodzaak. Daarmee doel ik op het stoppen met verwijten aan anderen en het toegeven van eigen gebreken. Een heel simpel, maar treffend begin. Het gros van Nederland gelooft in de wetenschap. Maar bijna net zo’n groot deel blijft passief in zijn acties. Geheel verklaarbaar. Rustig sluit ik het gesprek af: “Ik vind dat jij lekker bezig bent.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_45250e0a2b8458ef844ca800f5084a182a49a429_avataruser_121bb4da31698fd755b6cfbbd675600e3d0c5fb4_avataruser_69a00c2a5431dc89b16f546c3340f5107d2d7200_avatar

+6


pen icon

Mike van Zandvoort

Likeability of7

Kobe Bean Bryant, "Mamba Out."

27 JAN 2020

Op zondagavond bestaat mijn wereld uit een driehoeksrelatie met de hoekbank, de tv en mijn vriendin. We liggen ieder onder een eigen dekentje, met een blokje kaas of wat fruit naast een glas wijn. Ik bied haar een toastje aan. Het telefoonscherm in haar hand verlicht een verdrietig, verslagen gezicht. “Wat is er aan de hand?”

“Kobe Bryant is bij een helikoptercrash overleden.”

De woorden vliegen even door de lucht, waar ze zich opladen om vervolgens kei hard door mijn ziel te schieten. Een gat blijft achter. De reus, neergestort? Dat klopt toch helemaal niet?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_a45ba1f13ab7d32c00989ec8aded42dcc67abc94_avataruser_c616fa34b98c8d472c6d5d1260fa6cc3352fd94a_avataruser_90e4183d09ba7232419448b16f9e40593bcbfa5b_avatar

+6


pen icon

Johan Siefken

Likeability of6

5 weken en 5 dagen

27 JAN 2020

Het was donderdag, ik was een jaar of 16 en ik was in de sporthal voor basketbaltraining.
Mijn gedachten waren echter niet bij wat de trainer zei maar aan de andere kant van de hal. Mijn oog viel op een jongedame met bruin lang krullend haar, terwijl ze rennend over het veld haar lay ups deed. Het leek wel als in een film slow motion. Wie was zij? Bleek dat ze Jennifer heette.

Elke week keek ik weer uit naar de training want ik zou haar dan immers weer zien.
Mensen die mij kennen uit die tijd weten dat ik vaak te laat kwam. Maar niet voor de training van donderdag. Ik dacht als ik vroeg zou zijn dan was zij er misschien ook en had ik kans om even hoi te zeggen. Ze was echter nooit alleen en ik was te verlegen om iets tegen haar te zeggen waar anderen bij waren.

Ik besloot haar een kaart voor Valentijn te schrijven. De avond voor Valentijnsdag fietste ik naar haar huis. De oprit was er een van kiezelsteentjes die veel geluid maakten. Gelukkig lukte het mij om ongezien de brief in de brievenbus te gooien en weg te komen.
Jennifer zag ik de volgende dag met een andere jongen praten en lachen.
Ook thuis vond ik niets van haar in de brievenbus.
Ik was teleurgesteld, een sukkel voor de liefde.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_4a103e0d2d0da38f40c8b5c3840a079db55aa28d_avataruser_1689b109ae15bb26c2bc85cd88c49d282b48fef4_avatar

pen icon

Thuur Hutjens

Likeability of6

Basketbalgoden kennen geen genade: RIP Kobe

27 JAN 2020

Legende Kobe Bryant is zondagavond op 41-jarige leeftijd om het leven gekomen door een ongeval met zijn helikopter. Zijn nalatenschap stimuleert mensen om levensdoelen te praktiseren.

Bryant motiveerde en inspireerde miljoenen zielen. De voormalig sterspeler visualiseerde - ook na zijn carrière - kleine, haalbare plannen om uiteindelijk grote doelen te behalen.

Hij wilde nergens spijt van hebben.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_ccc6ce9cd269015910544bee229eae70bc54eca7_avatar

pen icon

Minoesjka Marinisse

Brief aan... de vrachtwachtenchauffeurs

27 JAN 2020

Lieve vrachtwagenchauffeurs,

Elke dag rijden jullie met goederen van hot naar her. Dag in dag uit op de weg. De file in, er weer uit en weer een andere file in. Daar kunnen we niets meer dan bewondering en respect voor hebben. Laten we namelijk wel zijn, niet iedereen heeft het in zich om de hele dag maar achter het stuur te moeten zitten. Menig verkeersdeelnemer wordt toch echt gefrustreerd van al die langzaam-rijders, vlak-voor-je-langs-schieters, lekker-in-je-dooie-hoek-blijven-rijders, helemaal-voor-niets-remmers, en alle andere varianten van rijders die je even doet vloeken achter het stuur. En dit zijn dan nog enkel de frustraties van een automobilist naar andere automobilisten, dan willen we niet weten hoe het voor jullie is.

Als automobilist kunnen wij namelijk best gefrustreerd raken van vrachtwagenchauffeurs, maar andersom zou dat vast ook zo zijn. Al dat gedrag waar automobilisten onderling gefrustreerd van raken zal voor vrachtwagenchauffeurs vast niet minder zijn. Zit je lekker op een vaste afstand van je voorganger-vrachtwagenchauffeur, komt er zo een vervelende automobilist vlak voor je lang en moet je boven op je rem met je volle container/trailer achterop. Of dan ga je een tunnel in en blijft er zo een automobilist heel langzaam voor je rijden waardoor je niet genoeg vaart hebt om de tunnel weer uit te komen. Dan snap ik best hoe frustrerend het kan zijn om de hele dag maar in dat verkeer te moeten zitten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of5

29

27 JAN 2020

Het meest deprimerende getal onder de honderd? Wat mij betreft is dat 29. Het is de leeftijd die Adele had toen we meer dan ooit om een album van haar verlegen zaten. Het is het typenummer van de Boeing Superfortress die een atoombom op Hiroshima liet vallen. En in 1991, 29 jaar geleden, noteerden we hits voor een groep genaamd Massive Attack, een album met de titel Nevermind, liedjes als “No Deeper Meaning” en “Nothing Else Matters” en teksten als “exit light, enter night”. Het was dan ook een tijd van onverschilligheid. De Generatie Nix, die geen enkel perspectief had en zich bij gebrek aan beter te buiten ging aan drank, drugs en party’s.

29 is ook de leeftijd die mijn ouders hadden toen ik geboren werd. En het is net alsof de geschiedenis zich na 29 jaar herhaalt. We interesseren ons niet voor andere gedachten, voelen ons massaal aangevallen en er heerst voor mijn gevoel oppervlakkigheid, pessimisme en totale onverschilligheid. Ik zie mensen die geen kinderen meer nemen omdat ze hen niet in deze ellende op willen zien groeien. Die vanwege financiële onzekerheid geen huis meer kopen. Die wat betreft klimaat geaccepteerd hebben dat we allemaal naar de bliksem gaan. Tja, dan kun je beter een feestje bouwen, zoals in “1999” van Prince. Het jaar waarin ik zelf 29 was.

Het meest hoopgevende getal onder de honderd? Als ik naar mijzelf kijk, is dat ook 29. In 1991 was het voor mij: "exit night, enter light". Het jaar waarin ik anders leerde denken. Ik was meer dan die twee decennia van onbegrip, vernedering en wanhoop die ik met me meetorste. Het leven was veel te mooi om zomaar weg te gooien. Het was het jaar waarin ik mij als mijzelf geaccepteerd voelde. Het jaar van “The Show Must Go On”. Mijn leven was niet over; met veel aspecten van het leven was ik zojuist begonnen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0e68ca9e96bdebc72595c43dfebe6e41fefbcd3b_avatar

pen icon

Elske Huising

Wassen of werken

27 JAN 2020

Krekeltjes brullen er vrolijk op los, dauw druppelt van de blaadjes en de vogels beginnen met hun ochtendlied. Ik loop over een zanderig hobbelpad van een piepklein Indiaas dorp in de jungle en ben op weg naar de melkboer. Deze komt iedere dag in een pick-up vol rammelende melkbussen naar de enige kruising om net getapte melk te verkopen aan de dorpelingen. Het is een wandeling van twintig minuten en onderweg is het leven al in volle gang; een vrouw klopt haar was uit op een steen, haar buurvrouw stookt een houtvuur en een man bereidt zijn ossenkar voor op een dagje ploegen. Op de kruising lijkt niemand haast te hebben; de laatste roddels worden uitgewisseld, het nieuws van de dag wordt besproken en vanuit de radio in het winkeltje schalt muziek .

Ik denk aan mijn leven in Nederland. Als ik melk wil, zet ik voordat ik naar de supermarkt ren gauw even de wasmachine aan en gris ik zonder na te denken een pak melk uit het vak. Vervolgens lees ik op mijn telefoon de nieuwsheadlines en scrol ik door facebook om te zien of er nog baby’s geboren zijn. Dan moet ik opschieten om op tijd op mijn werk te komen. Een wereld van verschil met deze kalme morgen in het dorpje Karimbil.

De vrouw wringt nu lachend de was uit en ik kijk geamuseerd toe. Het hele ochtendritueel zet me aan het denken. Ik werk om me een wasmachine, smartphone en cappuccinoautomaat te kunnen veroorloven - deze besparen me immers veel tijd. Maar vervolgens spendeer ik zoveel uur op mijn werk, dat ik alsnog automaatkoffie drink en er ’s avonds thuis achter kom dat er over datum melk in de koelkast staat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Marjolein Klop

Likeability of6

Zelfhulpconsumptie

26 JAN 2020

Kijk eens rond in de gemiddelde boekhandel. Wat valt er dan op? Naast de gebruikelijke literaire top 10 en de kookboeken met uiteenlopende diëten inclusief nog meer beloftes (maar dat is een ander onderwerp), treedt er een andere categorie op de voorgrond: de zelfhulpboeken. Zelfhulpboeken die ons onder andere vertellen te consuminderen, te mediteren en genoeg dankbaarheid te tonen. Nu is dit geen pleidooi tegen zelfhulpboeken, en begrijp ik het bestaan en succes volledig: wie wil er niet alles uit zijn leven halen? Al helemaal nu het januari is en de goede voornemens nog net niet helemaal vergeten zijn (hoewel de meeste goede voornemens al op 19 januari gesneuveld zouden zijn).

Maar nadat ik zelf ook de nodige zelfhulpboeken gelezen heb, kan ik concluderen dat je jezelf niet vooruithelpt met het lezen alleen: er moet actie volgen. Maar hoe verminder je dan het consumentisme en handel je naar wat in het boek gepredikt wordt? En belangrijker, wat te doen als boeken elkaar tegenspreken? Zelf denk ik dat het helpt om niet alleen passief te lezen, maar jezelf te motiveren het boek actief te gebruiken, bijvoorbeeld door de tekst te verwerken: schrijf je eigen ideeën en meningen hierover op en maak deze bespreekbaar. En vooral, neem de tijd om de boeken te verwerken door even niets te doen, een wandeling te maken of heel lang onder de douche te staan. Dit maakt dat je enerzijds trouw blijft aan jezelf en de tegenstrijdige opvattingen in verschillende boeken niet meer van belang zijn. Je vormt hieruit immers je eigen opvattingen.

Toch blijf ik de boeken consumeren alsof het thrillers zijn. Lezen ze dan te makkelijk weg? Zouden ze misschien wat zwaardere kost moeten bevatten? Daar ben ik het ook weer niet mee eens. Ik denk dat de toegankelijkheid en leesbaarheid de uiteindelijke actie juist weer ten goede komen. Van alles wat je leest, steek je wel wat op, dat valt niet te ontkennen. Maar hoe haal je het maximale uit een zelfhulpboek? Ook hier blijken weer zelfhulpboeken over geschreven te zijn. Misschien wordt het tijd om die ook maar eens in huis te halen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_f7cf5778a2c9a30c267e29ec5bdcbf053ea3397d_avataruser_38a972b617790aa1d5eff97ceaeb858dbb5d208e_avataruser_30a79e2618065edd40baa9adeb849d1577a7a3da_avatar

pen icon

Dasha Z

Likeability of6

Wees bewust van je privileges

26 JAN 2020

Ik weet het nog als de dag van gisteren toen ik geïmmigreerd was naar Nederland. Wat is het toch een fantastisch land met goede gezondheidszorg en fatsoenlijk onderwijs voor iedereen. Waar je solide wegen hebt in plaats van joekels van gaten in de wegen (zoals in het Oostblok) waardoor je je genoodzaakt voelt om tegenover de auto te verontschuldigen. Een land waar je een relatief lage inkomensongelijkheid hebt en waar het niet nodig is om een bankbiljet in je rijbewijs te leggen als je door de politie wordt aangehouden. En toch... dit is voor ons vanzelfsprekend.

Kortgeleden heeft een BN'er trots meegedeeld dat ze in anderhalf jaar tijd twee bestsellers (100.000+) heeft verwezenlijkt. Hét recept (volgens haar) om er te komen: geloof in jezelf, werk slim en hard, zeur niet als het moeilijk wordt en geef niet op. Kortgezegd: je succes komt uit jezelf. Echter, er zijn verschillende soorten succes. Een heer antwoordde haar dan ook: 'je succes is je gegund, maar bepaalde privileges, zoals uiterlijk, bekendheid, rijkdom, (beroemde) connecties, openen veel deuren die voor anderen gesloten blijven.’ Hij complimenteerde haar, maar gaf ook aan dat ze eerlijk en realistisch moest zijn. Als talentvolle en hardwerkende mensen soortgelijk succes ambiëren, maar niet behalen, denken ze dat het aan hen ligt.

Onderbouwde feedback werd als jaloezie en afgunst geïnterpreteerd. Er heerst nog altijd een ‘you’re either with us or against us’ mentaliteit. Jammer. Je kunt iemand zijn succes gunnen en daarnaast erop wijzen dat hetzelfde succes niet voor iedereen weg is gelegd. Het leven is vooral en/en, niet of/of.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_d8a0b62a65d864550e81ec15864332fcd12e48d1_avataruser_9851bbd91047f2e47da1e34ea605099eafe02b79_avatar

pen icon

Erwin Troost

De nu generatie

26 JAN 2020

Op een normale dag ga ik voor de tweede keer naar de supermarkt. Dat doe ik normaal ook niet hoor. Ik was een dagje vrij en dacht: even wat voorraad aanleggen. Ik sta voor de tweede keer bij hetzelfde kassameisje. “Hey, ben je alweer hier.” “Ja, ik ben brieven aan het schrijven en kreeg kramp. Dus moest even gaan wandelen.” Ze keek me raar aan en zei: “Maar je kan toch ook gewoon WhatsAppen?” En deed met haar vingers na hoe dat werkte. Ik vertelde dat mensen soms toch graag liever een brief nodig hebben met echte woorden en warmte.” Ze ging verder met mijn boodschappen scannen. “Misschien wil jij wel eens een brief.” Ze keek ineens bevreemd en antwoordde: “Mijn relatie is pas uit en ik ben niet toe aan iets nieuws.” Ehm dûh!? WTF!? Wat is hier zojuist gebeurd? Het begon met een brief waarmee je iemand liefde, kracht, zorg, troost, een lach, boodschap, warmte of licht wil geven. Geen vluchtig verhaal mee wil delen in deze snelle wereld, waarin kassameisjes in hun vrije tijd hun eigen boodschappen scannen en niet weten dat ze daarmee hun eigen baan en kassastoel onder hun kont wegschoppen. Maar nee, terwijl ik als klant daar sta betrekt zij dit op zichzelf, alsof brieven gebruikt worden als goedkope versiertruc?

OMG. De kloof tussen de nu generatie en generatie X wordt nu wel heel groot. Afgelopen week hoorde ik twee mannen praten over een airfryer xxl. Daar kun je dus alles instoppen. Aardappels, groente, vlees, pizza’s, frites. Ik begreep wederom niets van het gesprek. Ik ben heel dom, maar ik heb nog nooit een pizza getroffen in de supermarkt en frites. Ik schaam mij ervoor dat zij het wel weten te vinden. Of zijn zij tevreden met slechte kwantiteit? Dan hebben ze namelijk meer tijd om te gamen of te bingewatchen.

O ja, een pizza bij Domino’s is ook geen pizza. De mens is wat ie eet toch? Komt een man met zijn dochter bij Domino’s. Waargebeurd. En hij kijkt totaal niet om naar zijn dochter die enthousiast bij de balie staat. Op een gegeven moment klinkt er een bliep uit zijn telefoon en zegt hij: “Hoeft niet schatje. Ik heb al besteld met de WhatsApp.” Na een half uur wachten raken dochter en man geïrriteerd. De balieman kijkt zijn telefoon na en hij blijkt bij het verkeerde filiaal te hebben besteld. Wie besteld er nou een pizza in da house of pizza met een mobiel?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Minoesjka Marinisse

Is Nederland nog een democratie?

25 JAN 2020

“Democratie is een regering van de meerderheid die rekening houdt met de noden en wensen van de minderheid, met daarbij een vrije pers en een onafhankelijke rechtsstaat”. Met deze definitie ben ik van mening dat Nederland geen democratie is. Voor je uit je slof schiet, laat het me uitleggen.

Nederland wordt nu geregeerd door de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Ondanks dat zij samen een meerderheid vormen, zijn zij niet allemaal de grotere partijen van de verkiezingen in 2017. De PVV was bijvoorbeeld de op een na grootste partij. In mijn optiek moeten de grootste partijen met elkaar een regering vormen. Zij zijn namelijk de partijen die de meerderheid van Nederland heeft gekozen om het land te regeren. Is het nu namelijk niet stiekem een regering van een minderheid die zich geforceerd heeft in een meerderheid? De ChristenUnie is namelijk met 5 zegels toch echt niet een partij die door de meerderheid van Nederland is gekozen.

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, daarom kan ik deze column schrijven. Toch is de pers niet helemaal vrij. Neem nu RTL Boulevard die niet naar de fotosessie van het koninklijk gezin mag. Ze hebben namelijk een foto van het gezin laten zien, die ze van een openbare Instagram account hebben. Bij andere bekende Nederlanders is dit normaal, maar bij het koninklijk gezin mag dit niet. De pers is dus toch niet vrij.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Roos Verbrugh

Likeability of5

Een spoor van herinneringen

25 JAN 2020

Het station is niet meer zoals ik hem vroeger kende. Treincoupés zijn vernieuwd en de AH to Go heeft nieuwe broodjes en de Smullers een nieuwe kroket. Wij zijn geen dames meer en ook geen heren, maar reizigers, en het toilet kost 70 cent. Er staan dichte poortjes en er is een stationspiano voor de muzikale reiziger die zijn trein niet meer redt.

Maar we duwen nog steeds voor we de trein instappen. Julia’ s pasta carbonara smaakt nog steeds niet naar kaas en de metro is nog altijd na vijf minuten uitgelezen. We luisteren nog steeds naar elkaars roddels. Schrikken altijd nog van het lawaai van de prullenbak. We horen ieder telefoongesprek en koesteren de stilte coupé. En we zijn onze ov-kaart kwijt, nét op het moment dat de conducteur voor je neus staat.

De trein rijdt nog steeds van Nijmegen, naar Arnhem, naar Ede. En van Ede naar Veenendaal en van Driebergen naar Utrecht. En ook altijd weer terug.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_505f9f1396f6730f71d4fbca0d447f8e10fcc24a_avatar

pen icon

Evelien Deblock

Verrassing

25 JAN 2020

Controle van de CV-ketel was hard nodig, wij zijn van die onverlaten zonder een vast onderhoudscontract. De monteur van het verkozen bedrijf zou in de ochtenduren voor komen rijden. Man zou de vaksbekwame medewerker ontvangen en ik ging naar mijn plaats van arbeid. Toen ik uren later terugkwam stonden zowel het bedrijfsbusje als de wagen van Man nog voor de deur; zowel de aanvangstijd als de werkzaamheden waren iets uitgelopen. Ik stapte naar binnen. De gang lag vol haren van onze chihuahua met territoriumdrift die de monteur bij iedere gang op de trap had laten weten dat hij niet van diens bezoek gecharmeerd was. Ook lagen er zand en grassprietjes op de tegels, de gevolgen van wonen in een nieuwbouwwijk in aanbouw en de voetbaltraining van Zoon de avond ervoor. De sporen waren te zien tot in de woonkamer.
‘Had je niet even kunnen stofzuigen?’ vroeg ik Man. Hij keek met ogen vol verbazing de kamer rond, zelfs de hond volgde zijn blik. ‘Hoezo, het is toch opgeruimd? Ik heb wel de openhaard schoongemaakt. Met de stofzuiger!’, meldde hij triomfantelijk.

Precies op dat moment hoorde ik boven het geluid van een stofzuiger die werd aangezet. De monteur had wel oog voor zijn omgeving en die woonde hier niet eens.
‘Er zat allemaal kalk in de leidingen, dat heeft hij los staan bikken,’ verklaarde Man. ‘Dan ga ik er nu maar vandoor, tot vanavond!’
Mopperend pakte ik de stofzuiger uit de bijkeuken, we hebben nota bene twee van die apparaten. Gadegeslagen door een argwanende hond rolde ik het snoer uit om mij aan mijn taak te wijden. Toen de monteur zijn klus had afgerond besloot ik de trap ook maar langs te gaan en natuurlijk eindigde ik met alle slaapkamers. Af en toe sputterde de stofzuiger wat tegen en gaf het apparaat aan dat het filter gereinigd diende te worden. Dat kwam natuurlijk door die zooi uit de openhaard. Nu hebben we een zakloze stofzuiger en het filter kan bereikt worden middels het losschroeven van de afsluiting aan de onderkant waarna het filter eruit valt en de hele omgeving door een grijze stoflaag wordt bedekt. Ik stond vanzelfsprekend buiten toen ik deze opgave voor mijn rekening nam en omdat er aardig wat wind stond was ik degene die onder het stof eindigde. Ooit weleens grappige beelden in een comedyshow gezien waarbij een persoon en een urn waren betrokken? Ik klopte het stof zoveel mogelijk van me af, desondanks week de hond de hele verdere dag niet meer van mijn zijde.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Thom Bijzitter

Likeability of5

De wereld staat in brand

25 JAN 2020

De onthulling van een transgender , de uitbraak van coronavirus of wateroverlast in Spanje . De hele wereld staat in brand als je het nieuws moet geloven. Oke, als je in Australië bent dan snap ik dat je die indruk krijgt. Het is echter datzelfde land waar ze goed begrijpen dat het leven ook in slechte periodes gewoon doorgaat. Wielrennen , tennissen, Formule 1 en minder belangrijke zaken gaan gewoon door. De rest van de wereld kan daar nog wat van leren. Het coronavirus maakt mensen enorm angstig.
. In mijn jeugdjaren had ik elke zondag wel last van een coronavirusje . Tijdens mijn vakantie naar Renesse zelfs een week lang. In die periode was je juist blij als je lotgenoten had.

In Spanje is de hysterie echter nog groter naar mijn mening. Mensen vonden het verontrustend dat er zeewater en schuim door de straten liep als gevolg van weersomstandigheden. Je zou denken dat mensen in een land waar duizenden personen elkaar jaarlijks met tomaten bekogelen en waar soms stieren achter je aan rennen niet zo snel in paniek zouden raken. We mogen wel wat meer relativeren vind ik . Ik ga me in ieder geval pas echt zorgen maken als ooit blijkt dat Ridouan Taghi of een of andere grote crimineel onder de lagen make- up van Nikkie Tutorials vandaan komt of als Desi Bouterse premier van Nederland wordt. Tot die tijd maak ik me nergens druk over en geniet ik van een corona op een ongeplande Spaanse schuimparty.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_058707fdb4a5d1b911f5c2ebc999edaafc51081a_avatar

pen icon

Maaike Raat

Beste Denise,

24 JAN 2020

Daar zat je dan achter jouw laptop. Precies op het goede moment. Wat heb jij geluk gehad toen je mijn concertkaartjes voor €5,88 per stuk online zag komen. Wat was je snel! Binnen drie minuten had je de kaartjes van mij gekocht. Betaald en niks meer aan doen, dacht je vast. Maar zo makkelijk kom je niet van mij af.

Terug naar vorige week waarin ik naar eigen zeggen mijn domste moment van het jaar beleefde. Ik besloot mijn concerttickets online te verkopen. De website gaf keurig aan dat ik de ticketprijs moest invoeren. €49,- per stuk om precies te zijn. Eén van de laatste stappen was het invoeren van de verkoopprijs. Ik zie in mijn ooghoek staan: denk aan de servicekosten. Ohja! Ik voer in €5,88 per stuk en klik op verzenden. Je voelt ‘m al aankomen.

Wat zou jij doen in deze situatie? Ik heb meteen de klantenservice van de desbetreffende website gebeld en de situatie uitgelegd. Helaas konden zij weinig voor mij betekenen. De klantenservice heeft contact gezocht met de koper in de hoop de kaartjes voor een redelijke prijs alsnog te kunnen verkopen. Allemaal tevergeefs. De koper wenst niet met mij in contact te komen en gaat dus lekker op mijn kosten naar het concert.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

wow
user_571d0fc1e3ab0137c085b2802908d464033fd8b7_avataruser_1ac66b9e19a68bb6d1531692ea55832f5414c24f_avataruser_211ba52e68021612e49eff0bcd6b7ee6c5111271_avatar