Jos neemt zijn tijd

Evelien Schreurs 2 dec 2019 / 21:53 uur

Ik sta op station Hilversum te wachten op de trein naar Apeldoorn. Wanneer die aan komt rijden loopt een oudere vrouw de kiosk uit. "Jos, ik stap erin hoor! Je zoekt het maar uit!" Roept ze. Ik werp een blik op de kiosk en zie Jos. Een oudere man die aan de balie van het kleine winkeltje staat. De trein komt tot stilstand en de deuren gaan open. Mensen stromen naar buiten. "Jos schiet nou op!" zegt de vrouw "Ik ga er echt in hoor!". Terwijl ze nog naast de trein staat. Ik laat mensen voorgaan bij het instappen, want ik wil graag zien of Jos de trein gaat halen. En of Ria? Mia? Bernadette? echt weg zal gaan zonder hem. Als laatste stap ik de trein in en ga bij een raampje zitten met zicht op het perron.

De vrouw maakt nog steeds geen aanstalten om daadwerkelijk in de trein te stappen zonder Jos. Zou ze hem echt achterlaten? Er klinkt een fluitsignaal. De trein gaat nu toch echt vertrekken. De vrouw is nog steeds niet ingestapt. Ze probeert het nog één keer "Jos kom nou!". En dan eindelijk komt Jos in beweging. Met een plastic meeneembeker in de hand schuifelt hij traag, toch doelgericht op de trein af. Mensen lopen bijna tegen hem op, maar Jos lijkt het niet te merken. Hij loopt ongestoord verder. Ik hoor al gesis. Dat zijn de treindeuren. Jos verdwijnt uit mijn gezichtsveld. Is hij nog op tijd ingestapt?

Puffend komt de trein in beweging. Met mijn neus bijna tegen het raam gedrukt speur ik het perron af. Jos staat er niet meer. Hij heeft het gehaald! Ik ben blij voor hem. Hij liet zich niet gek maken en heeft lekker het kopje koffie gehaald waar hij zin in had. Ookal was zijn vrouw het hier duidelijk niet mee eens. Jos en zijn vrouw zijn in ieder geval interessanter dan het oudere stel waar ik tegenover zit. Ze dragen bruingroenige jassen en kijken nors voor zich uit. Ze zeggen geen woord tegen elkaar. De vrouw heeft wel een gele smiley op haar jas, ik heb geen idee waarom.

Nee hoor, ik ben later liever zoals Jos en zijn vrouw. Zo heb je tenminste nog een beetje actie op je oude dag. Nu moet ik alleen nog even uitzoeken welke van de twee ik zal zijn.

Reageer op artikel:
Jos neemt zijn tijd
Sluiten