Het jaar van de boer

Derek Hogeweg 9 dec 2019 / 08:22 uur

Met de bekendmaking van de Top 2000 brak er nog net geen volksopstand uit. Het scheelde niet veel.

Op de redactie van Radio 2 hingen de kogelwerende vesten al klaar, de ingang was gebarricadeerd met betonblokken. In de kantine werd een crisisbijeenkomst georganiseerd. Reden: "De boer is de keerl" van Normaal dreigde de top tien te bereiken. Boudewijn de Groot kon de mestlucht al ruiken, Toto deed spontaan een stap opzij. Boerenrock, als een olifant in een porseleinkast, tussen grootheden als Led Zeppelin en Deep Purple – het kon, maar alles bij Radio 2 schreeuwde dat het eigenlijk niet kon. Ergens op plek 1359? Prima. Maar niet in de top tien.

Tijd voor crisismanagement, dus. Zoveel opties waren er niet.

“Laten we het nummer weigeren”, riep de zendercoördinator. “We doen gewoon alsof we gek zijn, ze kunnen het aantal stemmen toch nooit achterhalen”. Daar kleefde natuurlijk wel een risico aan. Stel dat de boeren er lucht van zouden krijgen. Dan kon het hele land worden ontregeld. Tractoren op de snelweg, blokkades bij distributiecentra. Pakketjes die niet meer worden bezorgd, een tekort aan gourmetschotels in de supermarkt. Kortom: chaos. Was dat het allemaal waard?
Misschien kwamen de boeren wel in grote getalen naar het Top 2000 Café, om daar eens even flink op het raam te bonken. Dat je tijdens een presentatie van Gijs Staverman ineens glasgerinkel hoort, en vervolgens iemand met een boers accent die roept dat alle DJ’s zijn gegijzeld.

Je moet er niet aan denken.

"Ik wil nog wel gewoon naar de parkeergarage kunnen lopen", zei Ruud de Wild. "Laat dat nummer maar in de top tien staan, het laatste uur van 2019 luistert er toch niemand meer". Iedereen knikte instemmend. Ze hadden geen keus. Het hele land laten ontregelen door een hitlijst, dat ging wel erg ver. Dan maar even een paar oliebollen in de oren. De kiezen op elkaar. Even schrap zetten voor een stukje boerenrock dat dankzij onvervalst gelobby de status van Coldplay had bereikt. Over smaak valt niet te twisten. Dit jaar was onmiskenbaar het jaar van de boer, met platgereden dranghekken en een overvol Malieveld. De boeren hebben goed van zich laten horen, daar valt niets op af te dingen. De boer is doorgedrongen tot in de diepste krochten van de Nederlandse samenleving, en eerlijk is eerlijk: wie aan de Top 2000 komt, is verzekerd van onbegrensde aandacht.

En laat dat nou net de bedoeling zijn.

Reageer op artikel:
Het jaar van de boer
Sluiten