Taalidiotelogie

Lourens van 't Wout 30 nov 2019 / 10:47 uur

Wat ik zo jammer vind is dat er zgn. "taalkundigen" bestaan. En dan niet mensen zoals onderzoekers die kijken naar wat er mogelijk is door taal, maar vooral de mensen die de taal mogelijkheden juist beperken door er onmogelijke regeltjes voor verzinnen. (Kofschip?) Dit soort onzinnige regeltjes waar onze Nederlandse taal vol mee zit maakt het erg lastig te begrijpen. Het werd en wordt (dt?) verzonnen door zogenaamde wetenschappers en deskundigen in de taal. Zij verzonnen en verzinnen regeltjes om de taal zogenaamd duidelijker te maken maar bereikten juist het tegendeel. De groene boekjes bewijzen steeds weer nieuwe klinkklare onzin te zijn van deze taal wellustelingen. Taal behoord voor iedereen te zijn. Taal is ons mens gegeven om te kunnen communiceren zodat we kunnen leren van elkaar.

Maar dat is dus blijkbaar niet(!) wat de taaldeskundigen willen. Zij willen ons via hun regeltjes onderscheid (laten) maken tussen mensen met een hoog of laag linguïstisch vermogen. Dat heet in mijn vocabulaire “Discriminatie”. Het ongelijk behandelen of achterstellen van een bepaalde groep mensen. Juist de taaldeskundigen zouden er hun missie van moeten maken om de taal voor iedereen toegankelijk te maken. Hun missie zou moeten zijn om alle overbodige regeltjes af te schaffen in plaats van ze (met hun eigen bizarre logica) steeds lastiger te begrijpen te maken. Zijn het een nu stel zakke-wassers of zakken-wassers, het maakt niet uit want iedereen weet wat ik bedoel. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. En ga er vooral niet van uit dat deze Alpha’s iets begrijpen van logica. Mijn (Alpha) bazen discrimineren mij wanneer ik weer eens “leggen” gebruik als ik “liggen” bedoel (tja ik blijf een Rotterdammert). Of als ik een woordje niet helemaal ABN uitspreek. Hij denkt en vindt dat hij beter, nee zelfs superieur, in taal is. Maar toch praat hij vaak volledig langs mij heen met zijn onlogische woordenkeuze en zotte diplomatieke conclusies (in mijn ogen). Hij weet dus de overbodige regeltjes van de taal beter dan ik maar het helpt hem blijkbaar niet duidelijker met mij te communiceren?

Die regeltjes belemmeren ons dus juist in het communiceren. Ook omdat ik wat plat praat (Rotterdams accent = plat en simpel?) wordt ik in een hokje gezet. Het “veel dommer” hokje. En dat terwijl ik dingen kan waar hij! weinig van begrijpt, of het zelf zou kunnen leren (ik ben een Beta). Hij kan niet zonder mij, ik wel zonder hem, wie is er nu dom?

Reageer op artikel:
Taalidiotelogie
Sluiten