Sint over Piet

Berry Black 25 nov 2019

In de discussie rondom Zwarte Piet lijkt niemand zo scherp ze zijn geweest om de mening van Sinterklaas zélf te vragen. Toevallig kwam ik hem laatst tegen in de stad. Mooie gelegenheid om dat eindelijk eens te doen.

‘Wat vindt u nou zelf van Zwarte Piet, met het Nederlandse slavernijverleden in het achterhoofd?’ vroeg ik hem. ‘Dat zal ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld,’ zei de Sint. ‘Ben jij vroeger op school wel eens gepest, Berry?’. ‘Uh ja, eigenlijk wel…’ antwoordde ik. ‘Dacht ik al, met zo’n hoofd,’ zei de Sint. ‘En heb je later, toen je ouder was wel eens bij een surprise een gedicht ontvangen waarin je geplaagd of afgezeken werd?’ was zijn tweede vraag. ‘Ja,’ antwoordde ik weer. ‘Juist,’ zei de Sint, ‘dat is ook wel erg makkelijk in jouw geval. Maar wat vond je daar toen van?’

Daar moest ik even over nadenken. ‘Nou,’ zei ik, ‘eigenlijk wel leuk. Het was vaak origineel gedaan en zeker niet kwetsend bedoeld. En het hoort er ook een beetje bij.’ ‘Precies!’ riep de Sint. ‘Dus je bent het met mij eens dat het pesten in het verleden zeker niet goed was, maar dat een traditie die daar later mogelijk aan doet denken niet ineens afgeschaft moet worden? Zolang die traditie niet de intentie heeft om bewust te kwetsen uiteraard.’ ‘Ja’, zei ik. ‘Dat zou toch zonde zijn, aangezien veel mensen er toch plezier aan beleven en helemaal niet de link leggen tussen pesten en plagende gedichten.’‘Juist’ zei de Sint toen. ‘En zo is het dus precies ook met die Zwarte Pietendiscussie. Mensen zoeken er zelf een probleem achter’.

‘Dus u bent voorstander van Zwarte Piet?’ concludeerde ik. ‘Hoe kom je daar nou bij?’ riep de Sint. ‘Niet zo snel conclusies trekken jochie, je werkt niet voor de Telegraaf! Mijn voorbeeld was alleen maar om aan te geven dat mensen zich niet zo druk moeten maken om een onschuldige traditie. Zelf ben ik voorstander van de Roetveegpiet. Geen kind dat het verschil ziet en dat scheelt een hoop gemekker. Maar ga daar niet als een achterlijke voor of tegen lopen demonstreren. Laat het aan de maatschappij over en mettertijd zijn alle Pieten roetveeg. Ik zet bij mijn vacatures al dat Roetveegpieten uitdrukkelijk worden uitgenodigd om te solliciteren’.

‘U bent een wijs man Sinterklaas,’ zei ik. ‘Mooi,’ reageerde hij. ‘En haal nou als de donder eens je voet van mijn mantel, anders steek ik die staf waar de zon niet schijnt!’.