Singels Day

Oscar van Schijndel 8 nov 2019 / 06:21 uur

De elfde van de elfde. Ik heb hem leren kennen als Sint Maarten. Mijn grootouders leerden op school nog de heiligendagen. Mijn eigen kennis komt niet veel verder dan Sint Anna op 27 juli, Sint Stefan op Tweede Kerstdag en Sint Silvester op Oudejaarsdag. In de provincie waarin ik woon, was en is elf het gekkengetal. En op de elfde van de elfde werd al een voorschot op carnaval genomen, het narrenfeest.

Goed, dat was vroeger. Inmiddels heb ik de betekenis van 11 november al enkele keren bij moeten stellen. Op 11 november staan de kranten weer vol over een kinderfeest dat aanstaande is. Maar het gevolg van Sint Nicolaas blijkt niet zo heilig als we dachten. Volgens mij iets met de CO2-uitstoot van die stoomboot, de stikstofuitstoot van dat paard, of misschien wel het gezicht van die schoorsteenvegers. Gek eigenlijk, dat dat kinderfeest zo’n gekke toestand kon worden.

Gelukkig komen de wijzen uit het oosten. En dus hebben de Chinezen een nieuwe traditie bedacht: Singles Day. Er was al een dag voor pa, voor ma, voor geliefden (Sint Valentijn) maar er was nog geen dag voor mensen die geen wederhelft hebben. Een datum was snel gevonden: die ene dag waar vier enen in zitten. 11-11. Als ik de berichtgeving moet geloven, mag je op Singles Day jezelf dus zonder schaamte overladen met grote cadeaus. En de hele wereld laten zien dat jij een happy single bent.

Dat is dus kennelijk de betekenis van geluk: geld dat in grote hoeveelheid rolt. Singles Day als opmaat voor nog meer koopfestivals. Gelukkig is er ook nog de internationale Buy Nothing Day. Maar inmiddels denk ik dat die alleen maar bedoeld is om de uitgaven op de Black Friday ervoor en de Cyber Monday erna te versterken. Net zoals een autoloze zondag het autogebruik op zaterdag zal versterken.

Zelf voel ik mij gelukkig door juist niet aan dat commerciële narrenfeest mee te doen. En op die dag te laten zien wat je geeft, in plaats van wat je hebt. Ik voel me de dwarsligger tussen die twee elftallen. Deze pak-em-beet 400 woorden mag je beetpakken. Die zijn voor jou, beste lezer. Een cadeau van een amateurcolumnist. En misschien is het tijd voor een nieuwe Nederlandse traditie op 11 november. Een moment van bezinning tijdens een stille avondwandeling langs de Amsterdamse grachten. Singels Day.

Reageer op artikel:
Singels Day
Sluiten