Schimmenspel

C. Tobias 5 nov 2019

Friesland het voorbeeld, van hoe een andere cultuur zichzelf afsluit van een omringende meerderheid, waarbij ze op de kaart toch bij elkaar horen. Hoplosphyrum boreale tjirpt in boreale winden, geluid van deze krekel vanuit de boreale provincie, begrijp ik net zoveel van als van het fries. Graag stoten zij zichzelf af van de zooi dat de Randstad is geworden, genieten zij nog van de trots die zij voelen, bij het op zichzelf staan tegenover Groningen en de rest van Nederland. Amsterdam, Amsterdam voelt zich te goed voor de rest van de Nederlandse bevolking en voelt dat het zichzelf moet scheiden. Brabant geniet van hun eigen geliefde feest, karnaval en leeft met de ogen van de rest van Nederland die op eenieder Brabander neer kijkt. Met Limburg, en de Limburgerse zachte g de nodige suiker op zure woorden, een groep die zichzelf een geheel andere identiteit geeft als het meest inlandse onderdeel van het geheel.

Zo een klein land, zoveel verschillende willen en wensen, zelfs waar taal een optie is als het neerkomt op streken gelegen in Friesland. Wat is het nut nog, waar Bavaria het liefst zichzelf zou willen scheiden van Duitsland, London zichzelf de Theems in zou moeten werpen, Parijs maar het beste een romantische gedacht moet blijven dan een bestemming, om nog ergens aan vast te houden. Toch is er een hand die waait over Nederland, jedi mind-tricks, die nog een groep willen doen geloven dat Koningsdag, het Europese en wereldkampioenschap voetbal, ons nog ergens doet samenkomen. Dit terwijl er alleen alle kanten stukken van oudsher Nederland afbrokkelen. Onze koninkrijk, waar iedereen nationalisme afkraakt en het schenden van de konings zijn naam niet is toegelaten, word deze nog door de keffende met alle lof nog gevierd.

Nederland, de rest van Europa, over de gehele westelijke beschaving ligt een sluier van verheveling te zien voor het promoten van gespleten persoonlijkheden. Krampus in zijn zwarte gedaante, een duister symbool was voor onze eigen innerlijke demonen. De donkere periode van het jaar, waarbij het gebrek aan vitamine-d de gehele bevolking demonisch aantast met een verslagen stemming, is zijn andere gedaante een verdraaiing van twee gedaanten. De knecht met zijn twee betekenissen, nu op zichzelf verdraaid, geforceerd getransformeerd tot een betekenisloze schim, met niks anders dan een oppervlakkige onderbouwing voor zijn bestaan. Nederland, Europa en het Westen, verwaterend op diezelfde wijze, tot een schim zonder betekenis of waarden.