Neurodiversiteit op de werkvloer

Nathalie Brandt 21 nov 2019

Laatst kreeg ik van iemand die mij in één woord moest omschrijven te horen dat mijn gedrevenheid mijn meest prominente eigenschap is. Dat vond ik heel bijzonder om te horen en een prachtig compliment. En als ik er zo over nadenk is dat denk ik ook waar mijn kracht ligt. Hoewel er natuurlijk ook valkuilen aan zitten die ik maar al te goed herken (moeilijk kunnen stoppen, teveel hooi op de vork willen nemen).

Gedrevenheid is een eigenschap die erg wordt gewaardeerd op de werkvloer. Gedreven werknemers zijn betrokken en voeren hun werk met passie uit, wat niet alleen betere werkresultaten oplevert maar ook een inspirerende en motiverende uitwerking heeft op de collega’s die met hen samenwerken. De belangrijkste voorwaarde om je gedrevenheid tot bloei te laten komen is wel dat je werk doet wat bij je past en waarin je je kwaliteiten optimaal kunt benutten.

Vanuit dit oogpunt zou ik graag het belang willen benadrukken van neurodiversiteit op de werkvloer. Mensen die buiten het neurotypische spectrum vallen – mensen met autisme, AD(H)D, dyslexie, enz. – behoren tot de meest gedreven personen die er bestaan. Juist omdat ze die innerlijke drive hebben om de onderwerpen die hun interesse hebben tot in detail te bestuderen en er alles uit te halen wat er in zit.

Wil je daar als werkgever je voordeel mee doen, zet ze dan in op werkzaamheden die aansluiten op hun passie en op datgene waar ze van nature goed in zijn. In veel gevallen zijn dit taken waar andere werknemers juist meer moeite mee hebben of waar ze niet de langdurige concentratie voor kunnen opbrengen die nodig is om de taak af te ronden.

Het is algemeen bekend dat er binnen een team verschillende kwaliteiten nodig zijn om deze als geheel succesvol te laten functioneren. Hoe mooi is het dan als je je team kunt verrijken met de kwaliteiten die juist deze mensen met zich meebrengen?