Misplaatst

Derek Hogeweg 21 nov 2019

Sinds een FC Den Bosch-speler zondag "Zwarte Piet-liedjes" naar zijn hoofd kreeg geslingerd, lijkt racisme in de voetballerij terug van weggeweest. De voetbalelite, onder aanvoering van Depay en Wijnaldum, wist in ieder geval niet hoe snel ze een statement moest maken – want dit kon toch écht niet langer zo. "KNVB, wat gaan we hieraan doen?", luidde de hamvraag op Twitter.

Het bleef stil aan de overkant.

Spreekkoren in stadions: het is niets nieuws. Voetbalsupporters zijn er in alle soorten en maten, variërend van kantoorklerken die gewoon af en toe een potje willen zien, tot rambo’s die bereid zijn de tegenpartij met een ijzeren staaf het ziekenhuis in te meppen. Er zitten dus ook figuren tussen die geen moeite hebben met termen als "kankerjood" en "kutneger", of oerwoudgeluiden maken zodra een donkere speler de bal krijgt.

Gelukkig is het nog altijd zo dat het merendeel van de mensen daar wél moeite mee heeft. Anders zouden we ons pas echt zorgen moeten maken.

In de eerste plaats is het van belang dat we stoppen met de selectieve verontwaardiging over de spreekkoren van afgelopen weekend. Racisme, in welke vorm dan ook, is totaal misplaatst. Het hoort niet alleen niet in het voetbal thuis – racisme hoort nergens thuis. Toch is het overal: in de sport, op de arbeidsmarkt, in de media. Hoe graag we ook anders zouden willen, racisme is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Het is goed om te merken dat we het niet pikken, maar eerlijk is eerlijk: dat weet ieder normaal mens diep van binnen ook wel. Vijftig kansloze supporters staan niet symbool voor een hele samenleving.

Door de spreekkoren uiterst serieus en uitgebreid aandacht te geven, lijkt het alsof het nu ineens helemaal mis is. Dat geeft een vertekend beeld. Er zijn ontzettend veel voetballiefhebbers op deze aardkloot en de kans is dus ook groot dat daar rotte appels tussen zitten.

We moeten oppassen voor de bobo’s die nu ineens pleiten voor speciale camera’s in stadions, zodat we mensen zouden kunnen oppakken. Leuk op papier, verder snel vergeten.

We moeten al die schreeuwers op de tribune vooral niet serieus nemen, dat is het niet waard. De selectieve verontwaardiging die er heerst is een beetje sneu. Dit probleem is namelijk niet gisteren begonnen, en het is morgen ook niet opgelost. Racisme, in welke vorm dan ook, is totaal misplaatst.

Ieder normaal mens begrijpt dat. Zelfs een voetbalsupporter.