Light therapie

Cale columns 8 nov 2019 / 11:26 uur

Dat vraag ik u af. Wat het nut nog is van de toevoeging ‘light’ aan producten, diensten en programma’s. In een tijd waarin het allemaal wel wat minder mag, hebben we nu Liberalen/Christenen light in de politiek, nu de harde liberalen hun water toevoegen aan de wijn van de harde christenen. Of andersom, maar de mix is hetzelfde. Frisdranken worden light, snoep wordt light, pepernoten en zelfs Zwarte Piet woren light. Of in ieder geval iets lichter. Niet te zwaar allemaal, niet te moeilijk, kleine hapklare brokjes, light verteerbaar.

Light zit als een onuitroeibaar gen in onze samenleving. Het is het gevolg van niet te hard willen vallen of vellen. Dat was niet altijd zo, want in den beginne was het donker en pas toen er werd gezegd ‘Er zij light”’ was het er. Vervolgens is het ‘light’ wat de klok slaat. En zo pretentieloos geworden dat het niets meer toevoegt, maar alleen aan sterkte verliest. Ironisch, want zo was het juist bedoeld.

Echter als iets zo vanzelfsprekends gemeengoed wordt en geen bijzonderheid meer is, dan wordt het te pas en te onpas gebruikt. En al helemaal als wij, met onze ‘weg-met-ons-mentaliteit’-gebruik van onze eigen taal, het Engels weer met het Nederlands verweven. Er is een groot verschil tussen het volle licht en het zwakke light, en daarom wordt het vaak onjuist gebezigd. ‘Want a light?’ is niet de vraag voor een suikerarme versnapering, maar een vuurtje. Het geweld in het Midden Oosten light op? Nee, geen Arabische lente, maar juist meer wapengekletter. Oplaaien. Je mobiel in het stopcontact en het light op? Betekent niet een oplichtend schermpje, maar hangt gewoon aan de lading. Oplaajen.

‘Light ons niet in verzoeking’ wil niet zeggen dat je de brandende hoopgevende fakkel afwijst, maar is een verzoek tot mededogen. Een mens light het meest het lijden dat hij vreest, houdt niet in dat hij masochisme in de schijnwerpers zet, maar dat hij domweg zichzelf pijnigt met onaangename vooruitzichten.

De volgende stap, want light is een tussenstap, is van light naar Zero. Coke regular, Coke Light, Coke Zero Sugar, Coca Cola Zero. En dat is dus weer terug naar af. Terug naar het nulpunt en is de cirkel dicht. Johnny Cash saw the Light en is al weer terug/vooruit naar Zero. Van Light naar Zero is welbeschouwd ‘lightyears’ vooruit naar de oorsprong. Nog een tip voor schrijver Milan Kundera: De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan? Ik zou er niet te zwaar aan tillen, in deze tijd.

Reageer op artikel:
Light therapie
Sluiten