Een Krimpense Turk!

Jan Slingerland 20 nov 2019

Onlangs heeft mijn vrouw mijn Levi’s spijkerbroek naar de Turkse kleermaker gebracht. Het merk Levi’s is momenteel heel erg trendy! Van de ene pijp moest tweeënhalve centimeter af en van de andere pijp anderhalve centimeter. Dat komt omdat mijn ene been korter is dan het andere. Je kunt ook zeggen dat mijn ene been langer is dan het andere. Het is maar hoe je het bekijkt! Foutje bij de afwerking zullen we maar zeggen. Normaal gesproken zou mijn vrouw dat werkje zelf doen, maar spijkerstof is toch iets anders dan een katoenen stofje. Naast deze Turkse kleermaker is er in onze gemeente ook een Turkse bakker. Lekker brood hoor! Ook op het werk heb ik veel mensen leren kennen van Turkse komaf. Wat velen niet weten is dat deze Hollandse kaaskop, ik dus, ook een Turk is. Een Krimpense Turk!

Er zijn twee verklaringen voor deze bijnaam. In de vlag van Krimpen aan den IJssel staan drie “halve manen”. Een halve maan wordt al snel in verband gebracht met Turkije. Inwoners uit buurgemeente Capelle aan den IJssel hadden het dus al gauw over “die Turken” als ze het over de inwoners uit Krimpen aan den IJssel hadden.

Een andere verklaring voor deze bijnaam is dat er vroeger in Krimpen aan den IJssel een koolteerfabriek gevestigd was. Mensen die daar werkten kwamen na een werkdag “zo zwart als een Turk” thuis. Zo werd gezegd. Zowel mijn vader als een oom hebben op de koolteerfabriek gewerkt en mijn opa is er portier geweest. Heel erg gezond werk was het niet. Koolteer is zeer kankerverwekkend en is een verboden product in Europa. Het rook er ook altijd heel apart.

Het product heeft een aantal beschermende eigenschappen en werd voor verschillende doeleinden gebruikt. Zoals het verduurzamen van houten constructies. Schuren, schuttingen en palen in de grond werden er mee behandeld. Ook ondergrondse tanks en onderwaterdelen van schepen werden met koolteer behandeld om het hechten van algen en schelpen te voorkomen. Het was ook nog eens goedkoop!

Mijn vrouw woonde tijdens haar jeugd naast de fabriek. Ze hield erg van poezen en tot haar verdriet is menige poes ziek geworden en vervolgens doodgegaan. Ze denkt nog steeds dat de oorzaak bij de fabriek lag.

Ik ben dus een Krimpense Turk! Ik vind het prima! Geen problemen mee! Nu maar hopen dat ik niet de hele Turkse gemeenschap over me heen krijg met “zo zwart als een Turk”! Die zwarte pieten discussie is al erg genoeg!