Wees het met me eens, of sterf

Ivar Sip 24 okt 2019

Files en rellen zijn meestal flinke hekelpunten van de mens. Daarom vroeg ik me af waarom het Nederlandse volk toch massaal achter de boeren staat, nadat ze beiden in oktober dit jaar meermaals veroorzaakten. Zo had ik er mijn bedenkingen bij dat de trekkers op 1 oktober de langste ochtendspits ooit in Nederland veroorzaakten. Ik vroeg me af: kon het niet anders? Toch leek ik de enige te zijn met deze vragen, toen ik mijn bedenkingen uitte op een post op Facebook. Op sociale media een discussie starten is niet meer mogelijk, concludeerde ik na naïeveling en domme puber zonder toekomst te zijn genoemd. Waarom? Omdat ik een mening had die afweek van wat de meerderheid blijkbaar vond.

Het verschijnsel dat vriendelijke reacties bijna niet meer voorkomen in online discussies, noem ik graag de verhuftering van de online samenleving. Het is meteen aanvallen en afschieten. Je mening uiten zonder ronduit gecyberpest te worden, kan niet meer. Cyberpesten was toch iets van de jeugd? Blijkbaar niet. De leeftijdsklasse van mijn potentiële discussiepartners lag veelal tussen de 30 en 40 jaar. Daarnaast haalden ze bergen inspiratie uit de vermelding van pizzamaker bij Domino’s in de biografie van mijn profiel. Wel fijn dat ze me even lieten weten dat ik mijn profiel moet updaten, want ik werk al een half jaar niet meer bij Domino’s. Maar no hard feelings verder.

Toch ben ik teleurgesteld. Discussies zijn een manier om wijzer te worden uit het standpunt van een ander, maar dat kan op sociale media gewoon niet. Het gevolg is dat je met vrienden of familie discussies gaat starten, met het risico dat je alleen maar gelijk krijgt, omdat je bewust of onbewust omgaat met mensen die ongeveer eenzelfde kijk op het leven hebben. Daar word je dus niet wijzer van. Van de mensen op Facebook moest ik wat groter worden voor ik me mocht bemoeien met de grote-mensenproblemen. Die groei zit er echter niet in als niemand het respect kan opbrengen om mij kennis bij te brengen en aan te geven wat zij vinden van een issue. Waarom was de trekkerstaking bijvoorbeeld nodig? Wat was de meerwaarde van die spectaculaire file? Waarom vindt de meerderheid dat verkeerswetten terecht overtreden werden? Sommige mensen discussiëren om te leren. Ik wil de standpunten horen van mensen buiten mijn kringen. wil wijzer worden uit de mening van een ander, en iedereen met die behoefte moet die kans kunnen krijgen. Wellicht wordt Nederland daar wat slimmer en misschien zelfs wat vriendelijker van.