Update

Derek Hogeweg 16 okt 2019

Stel: je hebt de afgelopen negen jaar in een kelder gezeten… Heb je dan iets gemist?

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat het luik dichtging op 11 juli 2010. De dag van de WK-finale, de dag dat we wereldkampioen hadden moeten worden. Nu loop je, na negen duistere jaren, het daglicht tegemoet. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd?

Een korte update.

Amerika wordt vandaag de dag bestuurd door Donald Trump. Geen grap! Osama Bin Laden? Die is dood, net als je Hyves-profiel. De NASA heeft aanwijzingen gevonden voor water op Mars maar we wachten nog altijd op aliens. De intocht van Sinterklaas ligt gevoelig. Kom ik nog wel een keer op terug. Amy Winehouse is niet meer. David Bowie, Prince en George Michael ook niet. Die laatste drie gingen allemaal in één jaar. Nauwelijks te bevatten. Aanslagen: daar hebben we er genoeg van gehad. Parijs, Brussel, Barcelona… In Noorwegen schoot een gek tientallen jongeren dood op een eiland, in Nice werden mensen ondersteboven gereden op de boulevard.

Aan ellende geen gebrek.

Het achtuurjournaal bestaat nog. Gerard Arninkhof is met pensioen, Sacha de Boer is tegenwoordig fotografe. Philip Freriks heeft nog een tijdje het Groot Dictee gepresenteerd maar dat is ook gestopt. Beatrix is geen koningin meer – sinds 2013 zit Willem-Alexander op de troon. Koninginnedag is vervangen door Koningsdag. Een passagiersvliegtuig vol Nederlanders werd in de zomer van 2014 uit de lucht geschoten. Een open wond. Mark Rutte is nog altijd premier, Geert Wilders doet nog regelmatig felle uitspraken. Klaver is de nieuwe Halsema, Jetten de nieuwe Pechtold.

James Bond-films worden nog gemaakt en De Top 2000 is populairder dan ooit. Het Glazen Huis is verdwenen. Boodschappen scannen we zelf en vandaag besteld, is soms al vanavond in huis. Het sociale leven loopt via een "app", een afkorting voor applicatie. Er zijn ook apps waarmee je vanuit Zuid-Frankrijk thuis de verlichting aan kan doen. Niet dat je dat nodig hebt. De maximumsnelheid is op veel plekken opgeschroeft naar 130. Dit zijn ze echter aan het terugdraaien. Reden: klimaatverandering. De overheid neemt maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen. De boeren zijn hier boos over en rijden daarom wekelijks met tractoren over de snelwegen.

Tot zover. Dit zijn de belangrijkste dingen van de afgelopen negen jaar.

Oh ja: niet schrikken als niemand meer je aankijkt in de trein, of in een willekeurige wachtkamer. Dat is tegenwoordig normaal.