The American experience, een column uit Detroit

Carolien van der Leegte 17 okt 2019

Onze vriend uit Nederland komt de oprit oprijden in zijn zwart glimmende Cadillac Escalade (zo’n FBI auto). Hij wilde eigenlijk een Ford Mustang, een ‘muscle car’ met een V8 motor, maar die had het verhuurbedrijf niet meer. Het is duidelijk, hij komt voor de ‘American Experience’. Ondertussen zwaaien we onze buurman uit, die in zijn pick-up truck ‘Up North’ gaat. Het jachtseizoen is geopend en in het noorden van Michigan kun je dan op wolven, herten, beren of iets kleiners gaan schieten.

Onze vriend wil ook graag gaan schieten, want dan pas kun je volgens hem zeggen dat je in Amerika bent geweest. In mijn ogen al een vrij bizarre gedachte, maar toen hij vroeg of onze oudste zoon, toen net 16 jaar, ook mee wilde (vanaf 13 jaar ben je welkom op de schietclub), veerde ik even op. Dat dacht ik niet. Waar is dat nou goed voor? In ieder geval niet voor een prettige puberteit en zeker niet voor een vreedzamere wereld.

Ik neem het hem persoonlijk niet kwalijk, want hij wordt niet dagelijks geconfronteerd met de keerzijde van dit typisch Amerikaans tijdverdrijf. Hij pakt zo weer z’n biezen naar zijn vredige dorp in Brabant, waar zijn kinderen veilig op de fiets naar school kunnen en waar zijn oogappeltjes niet getraind worden in wat ze moeten doen bij een ‘shooting’. Mijn kinderen krijgen namelijk op school, naast oefeningen voor tornado’s en brand ook regelmatig oefeningen voor ‘shootings’, oftewel ‘lockdown drills’.

Ook weet hij niet dat hier op school om de haverklap de vlag halfstok hangt, omdat er ergens op een andere school in de VS een shooting is geweest. En dan weet hij waarschijnlijk ook niet dat er gemiddeld elke dag 40 mensen in Amerika omkomen door vuurwapengeweld? En dat je hier in de plaatselijke sportwinkel geweren en revolvers met roze handvaten kunt kopen, die te vinden zijn naast de babyrompertjes?

Gelukkig zei mijn zoon uit zichzelf al dat hij niet mee wilde. Hij had net een protest tegen wapenbezit op zijn high school bijgewoond, naar aanleiding van de shooting op de high school in Miami, waarbij 17 doden vielen. Gelukkig staan ook in Detroit jongeren op het podium te pleiten voor afschaffing van de wapenwet.

Een paar dagen later zwaaien we onze vriend uit en onze buurman komt tevreden de oprit opgereden, met achter in zijn laadbak zijn zelf geschoten buit: een hert. De buurvrouw verwelkomt haar man glimmend van trots en nodigt ons uit voor ‘a real good bbq’, oftewel another ‘American experience’…